Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od impresivnih do bizarnih

VIDEO Možda i najbolji izumi u 2012. godini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tekuća godina bila je vrlo plodna što se tiče izuma i inovacija koje bi mnogima mogle olakšati život, dati novi pogled na umjetnost ili jednostavno pružiti trenutke zabave.

Donosimo vam listu impresivnih inovacija tekuće 2012. godine, neke od kojih ste već možda i vidjeli. No, među njima se krije ponešto za svakoga. Evo liste 10 možda i najboljih izuma 2012. godine.

>> Ovo je glazbeni instrument budućnosti

MakerBot Replicator 2

(Cijena 2.199 dolara)

Ako je netko pomislio kako upravo gleda u replikator iz popularne serije Zvjezdane staze, nije se u potpunosti prevario. S interneta skinete nacrt ili ga sami napravite, kliknite opciju 'Ispiši' i gledajte kako ovaj čudesni stolni 3D printer pomoću ekstra tankih slojeva plastike, koji se lijepe jedan na drugi, stvara predmet, ili više stotina kopija tog predmeta (ako proces želite toliko puta ponoviti).

Ovaj 3D printer napravila je tvrtka MakerBot iz New Yorka te ga odlikuje brzina i preciznost. Ima intuitivan software i radi se o nadogradnji originalnog modela, a uz ovakvu 'igračku' svatko kod kuće može imati svoju tvornicu.

Oraquick, brzi test na HIV

(Cijena: 40 dolara)

Uz samo kap sline, Oraquick u roku od 20 minuta može otkriti antitijela koja ukazuju na inficiranost virusom HIV-a. To je prvi kućni DIY test za HIV – isti tip testa koji koriste i liječnici, ali bez potrebe za odlaskom kod liječnika te danonoćnog čekanja na rezultat. Uz opremu za testiranje priloženi su brojevi otvorenih telefona i informacije što raditi i kome se obratiti ako je rezultat testa pozitivan.

Eliodomestico solarni desalinator

(Cijena: 50 dolara)

Dizajner Gabriele Diamanti napravio je desalinator na solarnu energiju, za uporabu u priobalnim područjima u zemljama trećeg svijeta, u kojima vlada nestašica pitke vode. Upola je jeftiniji od konkurentnih proizvoda te čak 67 posto učinkovitiji. Diamanti se nada kako će lokalni proizvođači iskoristiti njegov 'open source' dizajn i krenuti u masovnu proizvodnju kako bi svima bio dostupan. I mi se tome nadamo.

Rukavice koje 'govore'

(Cijena: 75 dolara)

Četvero ukrajinskih studenata razvilo je rukavice koje gluhonijemim osobama omogućavaju komunikaciju s onima koji ne razumiju jezik znakova. Rukavice su opremljene senzorima koji prepoznaju jezik znakova i prevode ga u tekst na smartphoneu, koji nakon toga tekst pretvara u izgovorene riječi.

Samonapuhavajuće automobilske gume

(Cijena: 200 dolara po komadu – procjena)

Čim tlak u ovim Goodyear gumama (čija službena maloprodajna cijena još uvijek nije utvrđena) postane prenizak, gume to 'prepoznaju', i u njima se otvara unutarnji regulator tlaka koji omogućava upumpavanje zraka u gumenu cijev, i kroz ulazni ventil u gumu. Kad pritisak zraka jednom dostigne optimalnu razinu, regulator se zatvara, a vozač ni ne primjećuje da nešto nije bilo u redu.

Element 113

(Cijena: 3 milijuna dolara)

Nakon devet godina rada, tim znanstvenika predvođen Japancem Kosukeom Moritom iz RIKEN Nishina centra za znanosti na bazi akceleratora, uspio je sintetizirati tri atoma vrlo nestabilnog i superteškog elementa 113 na periodičkoj tablici. To je element koji još ne nosi ime, no ne bi trebalo čuditi ako nakon navedenog napokon i dobije ime. Njegovu supertešku jezgru čine čak 113 protona i 165 neutrona.

Google naočale

(Cijena: 1.500 dolara)

Ove naočale su, jednostavno rečeno, računalo ugrađeno u okvir, i predstavljaju uređaj koji pojačanu stvarnost (augmented reality) može učiniti dijelom našeg svakodnevnog života. Sa zaslonom od 1,3 cm, koji dolazi u fokus kada pogledate gore i desno, korisnici će biti u stanju snimati i slati fotografije, voditi video-chat, provjeravati svoj raspored obaveza, i imati pristup mapama te internetu. U komercijalnoj prodaji ove naočale bi se trebale naći do 2014. godine.

Techpet

(Cijena: 59,99 dolara)

Sjećate se Tamagotchija? Tvrtka koja je kreirala tog virtualnog ljubimca, Bandai, otišla je korak dalje i napravila aplikaciju za iPhone te posebno sučelje za vaš iPhone u obliku psića, na koje možete prikopčati vaš smartphone. I eto, imate novog poluvirtualnog kućnog ljubimca, koji prepoznaje geste i glasovne komande. Ludilo, zar ne?

Liquiglide

(Cijena: 25 centi po boci – procjena)

Pet studenata elitnog bostonskog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) i njihov profesor Kripa Varanasi uspjeli su napraviti površinu s koje sve klizi – od kečapa iz boce, do leda s avionskih krila. Proizvod je biljnog porijekla i predstavlja mikroskopski tanku klizavu oblogu kojom se može obložiti gotovo svaki materijal – staklo, keramika, plastika ili metal.

Mini interijer oblaci

Ne radi se o Photoshop triku. Nizozemski umjetnik Berndnaut Smilde razvio je način kako napraviti malen i savršen bijeli oblak usred zatvorenog prostora. No, za njegovo kreiranje potrebno je i pomno isplanirati sve detalje - temperaturu, vlažnost i osvjetljenje.

Kad se sve to dovede u savršene parametre, jednostavnim aparatom za stvaranje magle, dobije se savršeni mali bijeli oblak. Traje svega nekoliko trenutaka, no doživljaj je dramatičan i teško opisiv riječima. Prava umjetnost na djelu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene