Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ponovno problemi

Najavljeni novi prosvjedi: Ergela izgubila pravnu osobnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković izvijestio je da su prošlog tjedna registracijom Hrvatskoga centra za konjogojstvo - državnih ergela Đakova i Lipika te dvije ergele izgubile pravnu osobnost.

Dodao je da su sada samo organizacijske jedinice tog centra za čije je sjedište odabran Lipik te je zbog svega toga najavio novi prosvjed 27. veljače. Kako je na konferenciji za novinare rekao Vinković, time je provedena vladina uredba iz kolovoza 2010. o spajanju dviju ergela u jedinstven centar, što je prošlog ljeta naišlo na burne reakcije i dva prosvjeda Đakovčana.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Uvodi se novo kazneno djelo Pogledajte koji se zakoni mijenjaju u Hrvatskoj u 2024. godini

>> 'Promijenite uredbu o ergeli ili ćemo blokirati prometnice'

Zbog gubitka pravne osobnosti Ergele, đakovački gradonačelnik Vinković za 27. veljače najavljuje novi prosvjed. 'Gubitkom pravne osobnosti Ergele prekinuta je njezina petstoljetna tradicija, ovdašnja tradicija lipicanskog uzgoja, a u pitanje je dovedeno hrvatsko konjogojstvo uopće, istaknuo je Vinković.

Pozvao je premijerku Jadranku Kosor i potpredsjednika vlade za gospodarstvo i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da dođu u Đakovo i promijene spomenutu uredbu.  Vinković je podsjetio kako je ljetos o slučaju Ergele pisao engleskoj kraljici Elizabeti II. te je dodao kako će o njemu pisati i hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću i papi Benediktu XVI. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene