Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJENOST PUTEM MREŽNIH STRANICA

Ovogodišnja Kreativna riznica održat će se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku uz pregršt zanimljivih predavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu 2021. UNESCO je na svojoj 74. Generalnoj skupštini proglasio godinom kreativne ekonomije za održivi razvoj i time naglasio važnost kreativne industrije i razmjene njezinih proizvoda koji objedinjeni čine kreativnu ekonomiju.

Populariziranje kreativne industrije sedmu godinu za redom nastavlja se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te se ovogodišnjom temom Meandrirana kreativnost nadopunjavaju prošle teme među kojima se ističu Društveno odgovorna kreativnost, Kružna kreativnost i Kreativna sila.

Kreativna riznica svečano se otvara 21. travnja 2021. (srijeda u 12 sati) na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti, a zatvara se 23. travnja (petak u 19:30) kada će se na gala Vodikovoj svečanosti uručiti nagrada Vodik te izvedbom predstave Ars Meandrum obilježiti rođendan Julija Knifera – Osječanina čija je umjetnost proslavila meandre diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTVARAJU SE ZA TURIZAM Od danas Hrvati mogu putovati u Grčku, no nismo jedini: Ukinuta obvezna karantena za niz zemalja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon najava o pokretanju opoziva Beroš uzvratio Grbinu: "Vaša je stranka bila na vlasti, a problemi se nisu smanjili. Ne budite licemjeri"

Uz Ekonomski fakultet u Osijeku, suorganizatori Kreativne riznice su Institut Andizet, Filozofski fakultet Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu. Pokrovitelji Kreativne riznice 2021. su Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski klaster kulturnih i kreativnih industrija, Grad Osijek i Studentski zbor Sveučilišta, a pismo potpore uputio je Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Ovogodišnja Kreativna riznica usavršila je organizaciju ''na daljinu'' te se prema preporukama Stožera civilne zaštite kontaktna događanja organiziraju s dovoljnom udaljenošću ili na otvorenom. Svi programski sadržaji snimaju se i prenose na daljinu, odnosno besplatno se ustupaju na uvid svim zainteresiranim pratiteljima.
Izravnim prijenosom slike s Ekonomskog fakulteta uživo će se javljati 80 izlagača, a njihova će izlaganja biti dostupna online pratiteljima i naknadno jer se visokokvalitetne snimke pohranjuju na YouTube kanalu Instituta Andizet. Za kvalitetu snimljenih sadržaja pobrino se cijeli niz kreativnih profesionalaca među profesionalni redatelji, scenaristi, snimatelji, majstori svjetla, zvuka i montaže te voditelji programskih sadržaja.

Program Kreativne riznice 2021. dostupan je na mrežnoj stranici simpozija (https://kreativna-riznica.com/program/), a poveznice na programske sadržaje omogućuju da se svi događaji mogu pratiti na daljinu.

Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, ističe kako Kreativnom riznicom Ekonomski fakultet pokazuje važnost populariziranja kreativne industrije u okviru suvremene ekonomije jer je kreativna industrija mjerom razvijenosti društva. Da je riječ o jedinstvenom simpoziju govori i Državna nagrada za znanost te Volonterska nagrada kojom je Kreativna riznica odlikovana 2017. godine, ali i doseg programskih sadržaja za koji je interes sve veći.
Sunčica Oberman-Peterka, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, naglasila je kako je Fakultet jednu od trenutačno praznih učionica uspješno prenamijenio u TV studio te je time pokazao da se u ograničenim uvjetima mogu ostvariti širi dosezi nego uobičajeno. Zanimljivo je da se borba protiv korone na Kreativnoj riznici vodi i duhovitim dosjetkama među kojima je i darivanje izlagača koronom – istoimenim antičkim slavodobitničkim vijencem (lat. corona, hrv. kruna, aureola).

Na pitanje što se krije pod krovnom temom Meandrirana kreativnost, Josipa Mijoč, predsjednica Programskog odbora, odgovara kako se temom propituju različita organizacijska rješenja primijenjena pri ostvarivanju projekata kreativne industrije. Kako navodi Josipa Mijoč, riječ je o višedisciplinarnim projektima koji ''doprinose razvoju društva i svojim inovacijskim postupcima udružuju dostignuća humanističkih, društvenih, tehničkih i umjetničkih područja.'' Traženjem novih rješenja kreativci ''meandriraju'' i uvećavaju inovativni potencijal društva. Ekonomski fakultet u Osijeku preuzeo je proaktivnu ulogu u promoviranju kreativne industrije onako kako to čini primjerice UNESCO.

Profesorica Jasna Horvat istaknula je kako znanstvenici s Ekonomskog fakulteta u Osijeku već sedmu godinu za redom nude rješenja vezana uz nazivlja i organizacijske pretpostavke potrebne za zaživljavanje kreativne industrije. Jedna od takvih je i naziv kreativne industrije koji u Republici Hrvatskoj nužno zahtijeva jedninu jer se u jednu industriju mogu udružiti isključivo sektori, a ne više industrija kako se to može razumjeti iz današnjeg naziva ''kulturne i kreativne industrije''.

Ekonomski fakultet u Osijeku, naglasila je Horvat, svojim aktivnostima kreativnu industriju promovira onako kako to čini UNESCO te u ograničenim uvjetima djelovanja pronalazi i usavršava nova promocijska rješenja

Na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti - svečano otvorenje u Silicijskom središtu Republike Hrvatske

Kreativna riznica otvara se na Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti te prema riječima dekana Borisa Crnkovića ''u središte pozornosti postavlja gospodarske aktivnosti temeljene na znanju''. Nakon otvorenja održava se okrugli stol Osječki poslovi budućnosti na kojemu će se razgovarati o proizvodnji i uporabi suvremene tehnologije te o poslovnim ograničenjima i prednostima pri razvijanju poslova budućnosti. Sugovornici su budući stanovnici osječkog IT parka, a o poslovima budućnosti iznosit će manje poznate pojedinosti te razloge koji su Osijeku priskrbila nadimak "Silicijskog središta" Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Glasanje Sva pravila na jednom mjestu DIP izdao vodič za izbornu promidžbu: Smije se potrošiti manje nego prije četiri godine

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tek 38 % iz druge skupine HZJZ objasnio zašto smo cijepili tako malo ljudi: "Nema to veze s AstraZenecom, cijepili smo koliko smo imali cjepiva"

Program osobito bogat temama iz oglašavanja, okruglim stolom Meandrirani mediji, okuplja predstavnike medija koji će podijeliti iskustva vezana uz tehnologiju i medije, izmijenjeni način življenja i uloge medija, ali i o inovacijama koje su posljedica prilagodbe na nove okolnosti. Zaključci o strategijama informiranja javnih medija i očekivane smjernice za načine medijskog izvještavanja, očekivani su ishod ovog okruglog stola. Posjetitelji će imati prilike poslušati i razgovor s kreativnim direktorom agencije Bruketa&Žinić&Grey Sinišom Waldingerom u kojem će se otkrivati rezultati ostvareni pri prekoračivanju uobičajenih poslovnih standarda, ponajprije povezanih s inovacijama i kreativnim pothvatima.

Arheološki park Vučedol predstavljaju Mirela Hutinec i Magdalena Jelečević, projekt Čitanje popularno znanstvenih tekstova predstavljaju Anita Peti-Stantić i Nives Tomašević. a o Andizetskom brendiranju grada raspravljat će veći broj sudionika među kojima su Jasna Horvat, Iva Buljubašić, Ivan Kelić, Davor Bobić, Alen Biskupović te Josipa Mijoč u svojstvu moderatorice. Sanja Račić i Biserka Orešković izložit će i javno prikazati svoje najnovije umjetničke uratke dok će učenici Ugostiteljsko-turističke škola Osijek pod mentorstvom profesora Ivana Gašpića predstaviti Recept za meandar.

Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige – drugi dan kreativnog meandriranja

Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige započinje Inovacijskim pristupom učinkovitom učenju kreiranjem umnih mapa i primjerima koje donose Dora Radl Ćućić i Ljubica Stantić iz Pobjedničkog učenja.

Program se nastavlja okruglim stolom Promišljanje strategije kreativne industrije na kojemu će sudjelovati Sanja Vuković (PRONI centar), Danijela Klobučar (Grad Osijek), Ivan Kristijan Majić (Kulturni centar), Romana Lekić (Edward Bernays), Ivana Nikolić Popović (Hrvatski klaster kulturne i kreativne industrije), Josipa Mijoč i Irena Mikulić (PRONI centar). Nakon okruglog stola predstavlja se veći broj projekata kreativne industrije, a u predstavljanjima sudjeluju Ivana Nikolić Popović (Hrvatski klaster kulturne i kreativne indsutrije), Melinda Kostelac (Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka), Vlatka Lemić (ICARUS), Jelena Havelka, Ivana Jobst (Institut Andizet) te s Ekonomskog fakulteta u Osijeku - Ana Stanković, Magdalena Jelečević, Bruno Ćosić i Ana Zrnić. U multimedijskim izlaganjima sudjeluju Milica Lukić (Filozofski fakultet Osijek), Dino Krupić (Filozofski fakultet Osijek) i Romana Lekić (Edward Bernays) dok profesorica Josipa Erhardt s učenicima Glazbene škole Franje Kuhača Osijek donosi glazbene trenutke u događanju Meandrirana glazbena meditacija.

Proslava rođendana Julija Knifera na Gala Vodikovom svečanosti 23. travnja 2021. prikazivanjem Ars Meandruma

Raznovrsnost programskih sadržaja nastavlja se i u trećem danu te započinje izložbom Kreativna ekonomija (Knjižnice Osijeka). Panel diskusija Dosezi izvan okvira problematizira sektor tržišnog komuniciranja i oglašavanja posebno u ocjeni uspješnosti projekata mjereno različitim pokazateljima. Teoretičari i praktičari među kojima su Davorin Turkalj (Ekonomski fakultet u Osijeku), Božo Skoko (Millenium promocija), Jerko Trogrlić (agencija Vajt), Ane Radović (Media Val) i Iva Soldo (Bamboo Lab) razgovaraju o inovacijama u sektoru tržišnog komuniciranja i oglašavanja. Antonija Eramut iz agencije Vajt predstavit će projekte čija se uspješnost ogleda u pravilno postavljenoj komunikacijskoj strategiji koja zahtjeva uključivanje svih zainteresiranih dionicima.

Uspostaviti prepoznatljivost u javnosti kao i sustavnost informiranja jedan je od komunikacijskih izazova budućnosti stoga o društveno odgovornom komuniciranju govori Ivona Devčić Ivičić voditeljica PR-a i korporativnih komunikacija grupe Nova TV. O Govoru mržnje razgovarat će Antonija Tomasović i Josipa Mijoč dok će s Božom Skokom Jelena Grgić voditi razgovor o Promociji hrvatske kulture u svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UKUPNO VIŠE OD 15 MILIJUNA ZARAŽENIH Zatvaraju sve na šest dana: Zdravstveni sustav u kolapsu, u bolnicama nedostaje kreveta, kisika i ključnih lijekova

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Trese li mu se fotelja? Plenković: "Branit ću Beroša u Saboru. On i Marić trebali su se hvaliti kako su riješili problem s veledrogerijama"

Subotnja odjava ovogodišnje Riznice kreativna je radionica Verice Kovač, i koncertno čitanje Antivirusnog putovanja Antiradarom u kojemu sudjeluju Jasna Horvat i Sunčica Oberman Peterka te članovi instituta Andizet (Robert Kovač, Bruno Ćosić, Magdalena Jelečević, Filip Sever).

Na gala Vodikovoj svečanosti 23. travnja 2021. prikazivanjem Ars Meandruma proslavlja se rođendan Julija Knifera, osječkog slikara svjetskog ugleda koji je Osijek proslavio slikanjem ''meandara''. Ars Meandrum uglazbljena je poema Jasne Horvat kojom se grad Osijek brendira u grad zagrljaj i grad meandar koji OSvaja. Glazbu za poemu Ars Meandrum skladao je Luka Gotovac, a režiju je ostvario Robert Raponja. Riječno božanstvo Dravusa glumi i pjevački utjelovljuje Filip Sever dok božicu usuda i sreće Tihe vjerno donosni Meri Andraković.

Prijenos programskih sadržaja javno je dostupan na društvenim mrežama Kreativne riznice. Prijenos slike uživo dostupan je na Facebook stranici Kreativne riznice, a snimke programskih sadržaja na YouTube kanalu Andizeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene