Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kretanje cijena u 12 zemalja

Najam stana postao je noćna mora, pogledajte kakav je odnos najamnina i prosječnih plaća u zemljama u okruženju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pogledajte analizu cijena najma stanova u glavnim gradovima 12 zemalja u našem širem okruženju, a na temelju podataka iz globalne baze Numbeo. Uspoređene su prosječne najamnine za jednosobne i trosobne stanove u centru i izvan centra.

Unajmljivanje stana u Zagrebu postala je nemoguća misija. Ništa bolje nije ni u zemljama okruženja. Prosječni Europljanin koji živi u unajmljenom stanu otprilike polovicu svoga dohotka izdvaja za najamninu, a u nekim gradovima to košta znatno više. 

Prema podacima Eurostata, od 2010. cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji porasle su u prosjeku 48 posto dok su najamnine u istom razdoblju povećane za 22 posto.

U Hrvatskoj su cijene nekretnina u istom razdoblju porasle za 60 posto, s time da su do 2018. godine padale ili stagnirale, nakon čega je uslijedio snažan rast. Najamnine su u tom razdoblju porasle 25 posto, a njihov je rast bio postojaniji.

Mnogi građani sve teže dolaze do svojih kvadrata, pa se mnogi okreću unajmljivanju. 

T portal napravio je analizu cijena najma stanova u glavnim gradovima 12 zemalja u našem širem okruženju, a na temelju podataka iz globalne baze Numbeo.

Uspoređene su prosječne najamnine za jednosobne i trosobne stanove u centru i izvan centra. U tablici je prikazan i odnos najamnina i prosječnih plaća u promatranim metropolama.

Ilustracija Cijene najma stanova Foto: Tportal

Cijene najma jednosobnog stana u centru najniže su u Sarajevu (301 euro) i Skopju (322 eura) dok su najviše u Berlinu (1303 eura) i Rimu (1084 eura). Zagreb je u zlatnoj sredini s najamninom od 656 eura.

U Sarajevu i Skopju najjeftiniji je najam i za jednosobne stanove izvan centra (214, odnosno 227 eura) dok je najskuplji u Berlinu (949 eura) i Beču (733 eura). Zagreb je opet negdje u sredini s 259 eura.

Slična situacija je i kod trosobnih stanova. Najpovoljnije najamnine imaju građani Sarajeva i Skoplja, a najviše plaćaju stanovnici Berlina, Rima i Beča.

Pročitajte i ovo Nekretnine Astronomske cijene Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

Kada se stave u omjer cijene najma i prosječne plaće, slika je drugačija. Najgora situacija je u Beogradu, u kojem je za najam jednosobnog stana izvan centra potrebno izdvojiti gotovo 60 posto prosječne plaće. Za usporedbu, u Zagrebu na najam takvog stana odlazi 40 posto plaće. Mjesečni najam trosobnog stana izvan centra u Beogradu košta više od prosječne plaće (107 posto), a u Zagrebu oko dvije trećine prosječne plaće.

Nakon Beograda, po skupoći najma u odnosu na plaće slijede Podgorica (51 posto za jednosobni stan; 89 posto za trosobni) te Varšava (46 posto za jednosobni stan) i Prag (80 posto za trosobni stan).

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

Najpovoljniji omjer najamnina i plaća ima Sarajevo, čiji građani za najam jednosobnog stana izvan centra izdvajaju 28 posto prosječne plaće, a za trosobni 43 posto. Zbog visokih prosječnih plaća, relativno mali dio plaće za najam stana izdvajaju i stanovnici Berlina i Beča, premda su najamnine u tim gradovima izrazito visoke.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene