Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Laureati HND-a

Novoj TV dvije važne nagrade: Ivana Petrović nagrađena za televizijsko novinarstvo, a Marino Grgurev i Zoran Marinović za prilog iz Mosula

Ivana Petrović i Marino Grgurev (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović i Marino Grgurev (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović i Marino Grgurev (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, dobila je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva (HND) Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo, dok su snimatelj Nove TV Marino Grgurev i poznati fotoreporter Zoran Marinović nagrađeni za prilog "Mosul, prva crta bojišnice" emitiran u emisiji Provjereno.

Ivana Petrović nagrađena je nagradom Hrvatskog novinarskog društva (HND) za izvještavanje iz Haaga tijekom presude "BiH šestorki".

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

Za najbolji snimateljski prilog na televiziji nagradu HND-a Željko Kaić dobili su Zoran Marinović i Marino Grgurev za snimateljski prilog "Mosul, prva crta bojišnice", prikazan na Novoj TV.

Kako stoji u obrazloženju HND-a, Ivana Petrović nagradu za televizijsko novinarstvo dobila je jer je u potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka, svaka dodana informacija bila itekako presudna. A upravo je to učinila Ivana Petrović svojim izvještavanjem iz Haaga.

"Vrlo je jasno iz minute u minutu svojim britkim i analitičkim stilom izvještavala što se tamo događa. Prva je donijela ekskluzivu kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici. Objasnila je kontekst postupka, uključujući njegove ispravnosti i manjkavosti. Besprijekorno je povezivala sve logičnosti i nelogičnosti s povezanim postupcima (Brđanin i dr.), a tiču se dijela UZP-a. Presuda šestorki jedna je od posljednjih i to je točka na “i” Ivaninom dugogodišnjem praćenju Haaškog suda. Ovim je definitivno sublimirano sve njezino znanje", stoji u obrazloženju nagrade HND-a.

Prilikom preuzimanja nagrade Ivana Petrović prisjetila se kako je prije 15 godina stajala na istom mjestu.

"Kada sam na ovom mjestu stajala 2003. godine i dobila nagradu za istraživačko novinarstvo bila sam među najmlađim laureatima. Tada je pokojni Ćićo Senjanović, primajući nagradu, rekao: 'A što je lipo kad te prozovu.' Prema tome, baš je lipo kad te prozovu. Ovu nagradu dijelim sa svojim kolegama, prije svega mojom haškom ekipom; novinarkom Tatjanom Krajač koja je odradila lavovski dio posla u programu uživo koji je trajao 10 sati, što je bio iznimno naporno, snimateljima Mišom Maodušom i Kristijanom Kišom, posadom satelitskih kola, Igorom Leticom i Goranom Kešićem, i naravno svim kolegama koji su taj dan bili uključeni u program. Želim spomenuti i urednicu tog projekta Ivanu Ivančić koja je tog dana 10 sati sve to koordinirala i vjerojatno joj je na zidu u režiji pisalo 'Keep calm and carry on'. Bilo je puno stvari koje sam u prošloj godini radila, ali ova je presuda nešto je što će se zasigurno proučavati na stručnim i međunarodnim forumima", poručila je Ivana Petrović, koja je nagradu posvetila slobodi medija u Hrvatskoj. 

Ivana Petrović i Marino Grgurev (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Marino Grgurev: "Ovakve stvari treba raditi i snimati"

Kad je riječ o nagradi za Marina Grgureva i Zorana Marinovića, u obrazloženju se navodi da je "ovaj dvojac odabran jer je izvan svake kategorije unutar ponuđenih prijedloga. Otići na prvu crtu bojišnice, uspjeti ući u Mosul te snimiti trenutak privođenja zloglasnog šefa zatvora koji je izvučen iz tunela ispod grada svjetska je ekskluziva. Izbjeći metak džihadista, snimiti potresna svjedočanstva ugrožavajući vlastite živote svakako je vrijedno nagrade.

Vrhunskim kadrovima i produkcijom dočarani su strah, teror, smrt, patnja tamošnjih ljudi. Potresno djetinjstvo i borba za život onih najmlađih nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ovaj je dvojac dokumentirao sukobe ISIS-a i koalicijskih snaga u Mosulu te prikazao svu patnju naroda i složeno društveno, socijalno i humanitarno pitanje".

Marino Grgurev primio je nagradu i u ime kolege Zorana Marinovića koji u Kongu radi novu priču.

"Nije lako stajati ispred kamere, bolje je biti iza. Želim zahvaliti svim kolegama koji su me nagradili, cijeloj ekipi Nove TV, Ivani Paradžiković i Kseniji Kardum koje su prepoznale važnost ove teme. O ovakvim stvarima treba pisati, i treba ih snimati", rekao je Marino Grgurev.

Dobitnici nagrada HND-a

Novinarka godine prema ocjeni članova HND-a je Maja Sever, novinarka HRT-a. U toj kategoriji nominirani su bili i Ivana Paradžiković, urednica emisije Provjereno na Novoj TV, Hrvoje Krešić s N1 televizije i novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je Kristina Turčin iz Jutarnjeg lista, dok je za internetsko i istraživačko novinarstvo nagrađena Dora Kršul s portala Srednja.hr.

Za novinsku fotografiju nagrađen je Saša Zinaja, fotoreporter Nacionala.

Za životno djelo nagradu Otokar Keršovani dobila je Višnja Biti, novinarka i urednica na Hrvatskom radiju.

Zanimljivo, za radijsko novinarstvo nagradu nije dobio nitko jer su svi nominirani bili "unutar prosjeka".

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene