Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među rijetkima

Ekskluzivno iz Mosula: Zoran Marinović i Marino Grgurev o akciji oslobođenja od Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimatelj Nove TV Marino Grgurev i ratni reporter Zoran Marinović među rijetkima su koji su uspjeli ući u Mosul.

Iračka vojska postupno napreduje u Mosulu. Preko zračne luke, oslobođene prije nekoliko dana, prodire u zapadni dio grada koji je još u rukama terorističke skupine Islamska država. Pred sukobima bježe tisuće civila. 

Nagađa se da je iračka vojska u Mosulu zarobila daljnjeg rođaka čelnika terorističke skupine Islamska država Abu Bakr Al Bagdadija, međutim ta informacija još nije službeno potvrđena. On je bio zapovjednik zatvora u tom gradu. Navodno je uhvaćen u pokušaju bijega jednim tunelom i odveden na ispitivanje. A grad u kojem je Bagdadi proglasio svoj kalifat iračka vojska postupno oslobađa.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

''Nalazimo se u zapadnom Mosulu u dijelu grada koja se zove Gjosa. Oslobođen je prije dva dana. Prva linija sada je oko 300 metara udaljena odavde i iz tog smjera još se čuju i snajperski hici i detonacije. Preostalih 3000 pripadnika ISIL-a, većinom stranih boraca koji su ostali u gradu (i koji su se odlučili boriti do zadnjeg daha), odlučilo je da ovo neće biti borba na život i smrt, za njih ovo je borba samo na smrt", izvijestio je Zoran Marinović.

Vojsci pružaju žestok otpor masovnom uporabom bombaša samoubojica. Sve su češći i napadi eksplozivom koji nose bespilotne letjelice kakve je moguće kupiti u trgovinama. Za vladine snage su posebno opasni snajperisti.

''Polako napredujemo, samo nam snajperisti zadaju probleme. Pucaju na nas pa se povuku, zatim se opet vraćaju na položaje i pucaju. Pokušavaju se oduprijeti. Dobro smo ukopani na ovom području i napadamo ih raznim oružjem", objasnio je vojnik Hasim.

Pred borbama pobjeglo 200 tisuća civila

Procjenjuje se da je pred borbama pobjeglo oko 200 tisuća civila. Nekoliko tisuća je i prošle noći napustilo domove.

''Iračke snage došle su do našeg područja. Tamo je bilo jako bombardiranje pa smo morali bježati", kaže izbjeglica Sulleiman Hava.

Na one koji bježe islamisti pucaju. Civile često koriste i kao živi zid.

''Nisam točno vidio što se dogodilo vani. Bio sam skriven ispod stepenica. Čuo sam kako ubijaju ljude na ulici", kaže Abdullah Rahim, stanovnik Mosula.

Iračka vojska je zajedno sa šijitskim milicijama i kurdskim borcima pešmergama prije četiri mjeseca pokrenula ofenzivu za oslobođenje Mosula. Jedan od najvećih iračkih gradova islamisti su zauzeli prije gotovo tri godine. U njihovim je rukama još uvijek zapadni dio Mosula.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene