Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Diljem Hrvatske tijekom dana su održana misna slavlja povodom blagdana Velike Gospe.


Na misi na blagdan Velike Gospe u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da katolici danas ponovno otkrivaju radost vjere i poručio kako stradanje kninske primalje Jage Stojić otkriva da svaki naraštaj i svaki čovjek ima udjela u borbi između dobra i zla.

Vezani članci Proslava Velike Gospe u Aljmašu (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Predsjednica u Aljmašu: Naša vjera ohrabruje za svakodnevni život i budućnost bez straha Aljmaš (Dnevnik.hr) Imaju više vikendaša nego stanovnika: ''Što je Čiovo na moru, to smo mi na kontinentu''

'Ispovjedamo svoju vjeru i obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje kako bismo - poput obične i skromne pirmalje, Jage Stojić koja je ovih dana u rodilištu u kninskoj bolnici, prizivajući se na svoju savjest, odbila aissitirati jednom pobačaju i zato dobila otkaz - bili hrabri i sposobni živjeti i svjedočiti svoju vjeru te kršćanske stavove u modernom sekulariziranom pluralnom društvu', rekao je nadbiskup Hranić.

Ocijenio je kako primjer ove sugrađanke i vjernice-katolikinje te njezino aktualno stradanje zbog vjernosti Bogu 'otkriva da se i našoj generaciji, i u našoj domovini, danas ponovno ostvaruje borba i neprijateljstvo između dobra i zla, u kojoj svoj udio uzima svaki čovjek i svaki naraštaj'. Dodao je kako vjernici katolici danas ponovno otkrivaju radost i ljepotu vjere te se utvrđuju u uvjerenju da dobro koje je pobijedilo u Isusovom i Marijinom životu, 'mora pobijediti i u našem osobnom životu, životu našega društva, politici, gospodarstvu, na svakom području ljudskoga života'.

>> Hodočašća u Marijanska svetišta: Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe

U svojoj propovijedi nadbiskup Hranić istaknuo je kako je upravo u blaženoj Djevici Mariji ispričana povijest spasenja, kako je u njezinu životu postalo očitim da je upravo vjera, odnosno otvaranje srca Bogu i prihvaćanje Boga s povjerenjem ključ ljudskoga života i spasenja. Zbog te otajstvene veze između Kristova i Marijina uskrsa, mi kršćani duboko proživljamao ovu svektkovinu kao svetkovinu vjere u Kristovo uskrsnuće, kao svetkovinu Marijine nebeske proslave te naše ljudske nade, poručio je nadbiskup Hranić. Kazao je kako 'danas obnavljamo svoje kršćansko oduševljenje za vjeru crkve i za prenošenje kršćanske vjere našim sugrađanima, braći i sestrama, koji su bili kršteni, ali su zanemalrili klicu vjere' te danas žive na rubu vjere i nevjere te se deklariraju agnosticima, a u biti su bogotražitelji.

Inače, u svojoj je propovjedi na misnom slavlju u Sinju splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić također spomenuo Primalju Jagu Stojić kao primjer. U Aljmašu će se danas održati i misa za stradanike Domovinskog rata, pobožnost križnoga puta te misa s blagoslovom djece, koju će predvoditi nadbiskup u miru mons. Marin Srakić.

Misno slavlje predvodio je i Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. 'Vlast kao gospodarenje privlači više nevjernike nego vjernike možemo to također vidjeti u konkretnim primjerima', između ostaloga je rekao Bogović.

Mons. Barišić: Vjera nas vidi prisutne i odgovorne

Misu na blagdan Velike Gospe u Sinju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu. "Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom“, rekao je mons. Barišić.

U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. "Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata“, rekao je Barišić.

U svečanoj procesiji su uz mnogobrojne vjernike i hodočasnike sudjelovali tradicionalno alkari i alkarski momci, Gradska glazba Sinj i članovi kulturno-umjetničkih društava. U najvećem marijanskom svetištu Dalmacije, pretpostavlja se, do sada je boravilo više od 100 tisuća vjernika, a do kraja svetkovine očekuje ih se još 70 tisuća. Najviše hodočasnika je iz BiH, a zabilježen je i porast vjernika iz Poljske i Čehoslovačke koji organizirano dolaze u Sinj. Svečano misno slavlje u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal Provincije presvetog Otkupitelja iz Splita fra. Joško Kodžoman. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju