Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalna slavlja

Hodočašća u Marijanska svetišta: Hrvatska slavi blagdan Velike Gospe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan, danas se tradicionalno svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Rematama.

Tisuće hodočasnika i ove se godine slilo u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje je središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca tradicionalno predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Deseci tisuća vjernika Svečane proslave blagdana Velike Gospe; Kardinal Bozanić: "Obitelj je sveta. Treba ju čuvati, njegovati i promicati" Slika nije dostupna Poruke biskupa na blagdan Velike Gospe Biskup Košić s oltara pozvao na "odricanje od maršala" i zagrmio na vlast: "Vi ste ih ubili!"

Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a u Katoličkoj crkvi dogmom ga je proglasio Papa Pio XII. 1950. godine, te potvrdio Drugi vatikanski koncil. Kao Majku Božju kršćani Mariju slave od petog stoljeća, nakon Koncila u Efezu 431. godine koji ju je proglasio Bogorodicom. Prvi spomen Marijina štovanja među Hrvatima zabilježen je na crkvenoslavenskom jeziku u molitvi u Kijevskim listićima iz 10. st., druga najstarija je Šibenska molitva iz 14. st., a o razmjerama odanosti Hrvata Majci Božjoj govore stotine marijanskih svetišta sačuvanih do današnjih dana.

>> Što se slavi na blagdan Tijelovo?

U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a u svetištu Gospe Ilačke u Ilači đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić.

U Sinju, u najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno štuje kao zaštitnica grada, tradicionalnu procesiju gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu u prijepodnevnim satima na trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu, u zavjetnom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće poslijepodne od splitske katedrale Sv. Dujma gradskim ulicama do svetišta Gospe od Pojišana, ispred kojega je misu na otvorenom predvodio mons. Marin Barišić.

U svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje s procesijom u poslijepodnevnim satima predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Koncelebriranu misu u prijepodnevnim satima na otvorenom, u dolini ispod svetišta u Krasnom, predvodio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Središnje misno slavlje u prijepodnevnim satima u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a tradicionalno svečano proštenjarsko misno slavlje kod karmelićana u župnoj crkvi - svetištu Majke Božje Remetske u Remetama predvodit će kardinal Bozanić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene