Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan zaštite na radu

Ovo su najveće opasnosti koje vam prijete na radnom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Nacionalnog dana zaštite na radu donosimo vam najveće opasnosti koje vam prijete na radnom mjestu, iako cijeli dan sjedite na uredu.

Kakav god posao da radite vjerojatno ste u jednom trenutku morali polagati zaštitu na radu. Iako to svi odrađujemo gotovo automatski i rijetko što nam se zadrži u glavama nakon edukacije, osim ako ne radite na visokorizičnim poslovima, pametno bi bilo da osvijestite kakve sve prijetnje vrebaju dok odrađujete svoje svakodnevne zadatke.

OPASNOST OD ELEKTRIČNE STRUJE

Pročitajte i ovo Ilustracija Tijekom intervencije Policajac vratima službenog automobila slomio prst: Tužio državu, pogledajte koliko je dobio Ilustracija nepravomoćna presuda Radnica u trgovini pala s ljestava, tvrtka joj mora platiti odštetu: "Šefica mi je naredila da stavim robu na zadnju policu, tamo gdje je zabranjeno..."

Struju vjerojatno većina ljudi uzima zdravo za gotovo. Dolazite u ured, uključite računalo, stavite puniti mobitel, a možda i radite s električnim uređajima. Upravo struja predstavlja jedan od najvećih rizika na radnom mjestu. Naime, direktan dodir s dijelovima pod naponom može dovesti do ozljeda, ali i do smrti radnika. Stoga treba pripaziti na sljedeće:

- nepropisno položeni goli vodiči

- oštećena izolacija na vodičima i priključnim instalacijama

- loša izvedba prekidača, sklopki i ostalih elemenata pod naponom kod kojih je nesavjesnim postupkom uklonjena zaštita

- nezaključani razvodni ormari

- radovi na vodovima i instalacijama pod naponom koji prethodno nije isključen

No, i indirektan dodir može uzrokovati ozljede. Tu se radi o dodirivanju metalnog dijela ili kučišta nekog električnog uređaja koji je zbog oštećene ili neispravne izolacije poprimio određeni napon. Do ovakvih nesreća dolazi kad svojim dodirom zatvarate strujni krug neuzemljenog električnog uređaja.

MIKROKLIMA

Mikroklimatske uvjete u prostorijama određuje temperatura zraka, njegova vlažnost te brzina kretanja zraka zbog čega se i u ljetnom i zimskom razdoblju moraju osigurati povoljni uvjeti rada. Naime, i mala odstupanja od propisanih mikroklimatskih uvjeta mogu kod radnika izazvati nelagodu, a ako se radi o većim odstupanjima može doći do povećanja kroničnih oboljenja, toplinskog udara ili upravo suprotno - opću pothlađenost.

BUKA

Jača buka nižih frekvencija manje je štetna po naš sluh od jednake buke viših frekvencija. Buka kod radnika može uzrokovati smanjenje koncentracije, povećanu napetost, umor i razdražljivost, ali može uzrokovati i trajno oštećenje sluha. Ukoliko do oštećenja sluha dođe kod radnika koji je kroz dulji period bio izložen djelovanju tzv. industrijske buke iznad propisane jakosti, to se smatra profesionalnom bolešću.

RASVJETA

Ukoliko je u prostoru u kojem se obavlja rad odgovarajuća rasvjeta ona radniku omogućuje točno i brzo opažanje te ispravno i sigurno obavljanje zadatka uz što manji zamor očiju, a posredno štiti radnika i od ozljeda na radu. Neodgovarajuća rasvjeta povećava napor vida i uzrokuje subjektivne smetnje, kao što su umor oka, glavobolja i drugo.

TJELESNI NAPORI

Preveliki napori, posebno oni koji se obavljaju u nepovoljnim uvjetima ili uz nepovoljne položaje tijela, mogu izazvati zdravstvena oštećenja i bolesti, od kojih se neke smatraju profesionalnim bolestima. Tjelesni napori pojavljuju se prilikom rukovanja predmetima (teretima), pri podizanju, spuštanju, držanju, nošenju, tiskanju, guranju, vučenju, okretanju i to pri hodanju, trčanju, penjanju, silaženju i dr.

Pri ručnom podizanju i prenošenju tereta važnu ulogu sa stajališta zaštite na radu ima težina tereta koja ne smije prelaziti propisane težine te pravilan uvježban način na koji se teret ručno podiže i prenosi.

Položaj tijela pri radu može biti dugotrajno stajanje, sjedenje, čučanje, klečanje i zbog čega nakon tog stalnog i dugog nepovoljnog položaja tijela može doći do oštećenja zdravlja.

PSIHOFIZIČKI NAPORI

Pri radu se mogu pojaviti prekomjerni psihofizički napori koji mogu izazvati određene reakcije, a ako su opterećenja naročito velika može doći do oštećenja zdravlja, odnosno do pojave različitih psihosomatskih bolesti od kojih je najčešća - stres. Prisutnost određenih vrsta opasnosti i štetnosti utvrđuje se mjerenjima, zapažanjima, analizom radnih mjesta, radnih postupaka, analizom radnih prostora, primjenom utvrđenih ili prihvaćenih metoda za procjenu opasnosti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene