Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz najviše vojne počasti na zagrebačkom groblju Mirogoj danas je pokopan umirovljeni stožerni general Martin Špegelj, bivši ratni ministar obrane i prvi zapovjednik Zbora narodne garde, koji je preminuo 11. svibnja.


Posljednju počast generalu Špegelju odali su, uz obitelj i suborce, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, kao i drugi visoki državni dužnosnici te vojni i umirovljeni časnici.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Tko je sve došao na ispraćaj Zvonka Bušića? Slika nije dostupna Željko Malnar otišao na svoju 'posljednju ekspediciju'

Od generala Špegelja oprostio se načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić istaknuvši Špegeljev veliki doprinos ustroju obrambenog sustava Hrvatske i Zbora narodne garde (ZNG), iz kojeg je nastala Hrvatska vojska.

Podsjetio je kako je Špegelj bio prvi zapovjednik ZNG-a i prvi glavni inspektor obrane, čime je zavrijedio značajno mjesto u hrvatskoj vojnoj povijesti. Po njegovim riječima, Špegelj je i nakon umirovljenja radio razne vojne analize i razmjenjivao stručno mišljenje s mlađim kolegama.

Umro je umirovljeni hrvatski general Martin Špegelj

U ime Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Ivan Fumić je naglasio da je Špegelj kao mlad čovjek pristupio partizanskom i antifašističkom pokretu, kao i mnogi hrvatski domoljubi u to vrijeme. Naglasio je njegovu poslijeratnu 'impresivnu vojnu karijeru od partizanskog poručnika do general pukovnika' bivše vojske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook