Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud danas je dobio troje novih sudaca - Đuru Sessu, Jasnu Guštek i Jadranka Juga, a ostao je bez suca i svog bivšeg predsjednika Ivice Crnića koji se vraća među odvjetnike.


Od sedmero kandidata za tri sudačka mjesta u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Državno sudbeno vijeće (DSV) izabralo je bivšeg predsjednika zagrebačkog Općinskog suda i sadašnjeg predsjednika Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda Đuru Sessu, zatim njegovu kolegicu sa Županijskog suda Jasnu Guštek te zamjenika glavnog državnog odvjetnika Jadranka Juga.
Za Sessu, koji je inače i član DSV-a, glasovalo je svih devetero njegovih kolega u tom tijelu, kandidatkinja Guštek dobila je osam, a Jug šest glasova.

Vezani članci Sudnica, ilustracija - 2 Problemi na sudovima u Dalmaciji: Suci iz Šibenika i Zadra na studijskom putovanju se zarazili koronavirusom Mediji Najviše pogađaju male medije i slobodne novinare: Kako spriječiti SLAPP tužbe?

Građanski odjel Vrhovnog suda ostaje bez Ivice Crnića koji je od DSV-a tražio razrješenje zbog, kako se doznaje u pravosudnim krugovima, ponovnog odlaska u odvjetničke krugove.

Crnić je od 1988. do 1992. bio sudac Vrhovnog suda, nakon čega je imenovan ministrom pravosuđa. Tri godine kasnije odlazi u odvjetnike, a 2001. izabran je za predsjednika Vrhovnog suda kojemu je na čelu do svibnja 2005.

DSV je na sjednici sutkinjom Općinskog suda u Krku imenovao sudsku savjetnicu na Općinskom sudu u Delnicama Davorku Podnar.

Trajno je imenovao sedmero sudaca, ali ne i suca Prekršajnog suda u Korenici Brunoslva Čerinu koji u petogodišnjem mandatu niti jedne godine nije zadovoljio sudačku normu, a broj predmeta koje je rješavao bio je daleko ispod prosjeka.

DSV će sutra održati još jednu sjednicu na kojoj će odlučivati o imenovanjima sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda, Upravnog suda, županijskih sudova u Zadru i Sisku te USKOK-ovom zahtjevu za skidanjem imuniteta sucima dubrovačkog Županijskog suda Ivi Besjedici i Peri Miloglavu, osumnjičenima za zlouporabu položaja i ovlasti. Tu dvojicu bivših predsjednika dubrovačkog Općinskog i Županijskog suda tereti se da su dubrovačkom poduzetniku Peri Vićanu omogućili nezakonit upis vlasništva na 150.000 četvornih metara zemljišta dubrovačkih Vrtova sunca u Orašcu kod Dubrovnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju