Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoznatiji volonteri

I DALJE RADE BESPLATNO U tjedan dana istog čovjeka spašavali su čak tri puta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok neke države poput Austrije intervencije naplaćuju, u Hrvatskoj i dalje ovise o proračunu iako troškovi pojedinih stoje i nekoliko desetaka tisuća kuna!

Unatoč najavljenim promjenama u načinu financiranja, Gorska služba spašavanja i ovog će ljeta usluge pružati volonterski i bez mogućnosti naplate usluga. Iako su se izmjene Zakona o GSS-u očekivale uoči ljeta, od njih još ništa.

Dok neke države poput Austrije intervencije naplaćuju, u Hrvatskoj i dalje ovise o proračunu iako troškovi pojedinih stoje i nekoliko desetaka tisuća kuna!

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

ZAHTJEVNO SPAŠAVANJE NA VISOČICI Paraglajder zapeo na drvetu, spašavali ga preko tri sata

Na visokim stijenama Promine GSS se priprema za špicu sezone koju će ponovno odraditi besplatno.

'Očekivali smo da će to biti do početka ove sezone. Nažalost, to očito neće biti gotovo. Žalosni smo jer tim izmjenama smo htjeli postić to da zapravo svi koji imaju koristi od djelovanja GSS-a zapravo sudjeluju u financiranju njegovog rada', rekao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Još proteklog proljeća nazirao se bolji financijski status. Provlačilo se i pitanje naplate usluga turistima.

'Kad već dolaze i potroše, pitanje je da li im to treba naplatiti kada se nađu u nesreći. Ali je to pitanje za razgovor svakako', tako je govorio predsjednik Vlade, Zoran Milanović. Dok pitanje čeka odgovor, ma koliko skupe bile, intervencije će se i dalje obavljati volonterski i bez naplate.

U GSS-u kažu da je najizgledniji sustav plaćanja putem osiguranja - prije nego dođe u Hrvatsku, turist plati svojoj osiguravateljskoj kući koja potom, ako se nezgoda dogodi, isplati dogovoren iznos. Dugo se govorilo i sredstvima iz boravišnih pristojbi, ali od toga, kako doznajemo, teško da će biti išta.

Pilot projekt: Akcije spašavanja HGSS-a uskoro uz cjenik

Ni izdavanje računa turistu od strane GSS-a zasad nije izgledno, a polemike se vode i oko vrsta intervencija. Nije isto ako se turistu nezgoda dogodi bez njegove krivnje ili ako se svjesno izložio opasnosti.

Primjerice, prije nekoliko godina jednog je penjača GSS s iste stijene spašavao 3 puta u tjedan dana jer se uporno želio popeti na nju. Ili primjer čeških turista koji su na Biokovo otišli u japankama. Rješenja se moraju pronaći jer troškovi spašavanja su veliki, samo sat naleta helikoptera stoji čak 50 tisuća kuna!

Nije pošteno, kažu u GSS-u, ni što su izostavljeni iz pilot projekta hitnih helikoptera.

'Nažalost je to tako jer GSS i hitna medicinska pomoć tvore jednu cjelinu. To isto je trebalo primijenit i u zračnom prijevozu', dodaje Prizmić.

Intervencija i troškova je sve više. Samo lani na teren su izašli - 1600 puta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene