Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavašove završne riječi na suđenju

'To je politički proces u režiji HDZ-a i medija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvooptuženi u slučajevima 'selotejp' i 'garaža' Branimir Glavaš ustvrdio je danas u završnim riječima na suđenju za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. da mu nije dokazana krivnja, da je optužnica iskonstruirana te da je riječ o političkom progonu koji se vodi preko ravnatelja policije Vladimira Fabera, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i medija.

Glavaš smatra da je politički proces protiv njega režirala njegova bivša stranka HDZ. Ustvrdio je da su preko medija vršili pritisak na sudstvo, a među 37 kilograma novinskih članaka koje je prikupio nalazi se i naslovnica Jutarnjeg lista s naslovom 'Sanader: Glavaš više ne postoji'. Za krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, koji ga je teretio, rekao je da laže i da njegov iskaz graniči s naučnom fantastikom, dok je za Fabera kazao da je 'fabricirao dokaze kao u doba Staljina'. Tvrdi da je Faber pisao Bajiću lažna izvješća o prijetnjama svjedocima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu' Slika nije dostupna Žalba na 82 stranice Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu'

>> 'Glavaš je nastojao u potpunosti kontrolirati situaciju u ratnom Osijeku'

Glavaš se dotakao i svoga sina kazavši, na granici plača, da je morao čitati o uhićenju svoga oca dok su se druga djeca zaljubljivala. U tim trenutcima, kaže, njegovog sina nitko od državnih ustanova nije zaštitio. Kao besmislene odbacio je optužbe da je na ceduljicama izdavao naređenja trećeoptuženoj Gordani Getoš Magdić koga treba ubiti, a za njezin iskaz u policiji ustvrdio je da je iznuđen 'milicijskim sredstvima'.

Glavaš optužio nevladine udruge

Glavaš je optužio i nevladine udruge koje prate suđenja kazavši da nijednom u čitavom postupku nisu upozorile na presumpciju nevinosti. Nakon stanke Glavaš će nastaviti s iznošenjem završe riječi, nakon čega se očekuje da će isto učiniti obrana drugooptuženog Ivice Krnjaka.

Branimir Glavaš je u slučaju 'garaža' optužen po zapovjednoj odgovornosti za zlostavljanja i ubojstva dvoje srpskih civila u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu kojemu je on bio na čelu 1991., dok ga se u optužnici za slučaj 'selotejp' tereti da je izdavao zapovjedi Krnjaku i Getoš Magdić za ubojstva srpskih civila na obali Drave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene