Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvooptuženi u slučajevima 'selotejp' i 'garaža' Branimir Glavaš ustvrdio je danas u završnim riječima na suđenju za ratne zločine protiv srpskih civila u Osijeku 1991. da mu nije dokazana krivnja, da je optužnica iskonstruirana te da je riječ o političkom progonu koji se vodi preko ravnatelja policije Vladimira Fabera, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i medija.


Glavaš smatra da je politički proces protiv njega režirala njegova bivša stranka HDZ. Ustvrdio je da su preko medija vršili pritisak na sudstvo, a među 37 kilograma novinskih članaka koje je prikupio nalazi se i naslovnica Jutarnjeg lista s naslovom 'Sanader: Glavaš više ne postoji'. Za krunskog svjedoka Krunoslava Fehira, koji ga je teretio, rekao je da laže i da njegov iskaz graniči s naučnom fantastikom, dok je za Fabera kazao da je 'fabricirao dokaze kao u doba Staljina'. Tvrdi da je Faber pisao Bajiću lažna izvješća o prijetnjama svjedocima.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotov dokazni potupak na suđenjima za 'garažu' i 'selotejp' Slika nije dostupna Getoš Magdić opovrgnula sudjelovanje u ratnim zločinima

>> 'Glavaš je nastojao u potpunosti kontrolirati situaciju u ratnom Osijeku'

Glavaš se dotakao i svoga sina kazavši, na granici plača, da je morao čitati o uhićenju svoga oca dok su se druga djeca zaljubljivala. U tim trenutcima, kaže, njegovog sina nitko od državnih ustanova nije zaštitio. Kao besmislene odbacio je optužbe da je na ceduljicama izdavao naređenja trećeoptuženoj Gordani Getoš Magdić koga treba ubiti, a za njezin iskaz u policiji ustvrdio je da je iznuđen 'milicijskim sredstvima'.

Glavaš optužio nevladine udruge

Glavaš je optužio i nevladine udruge koje prate suđenja kazavši da nijednom u čitavom postupku nisu upozorile na presumpciju nevinosti. Nakon stanke Glavaš će nastaviti s iznošenjem završe riječi, nakon čega se očekuje da će isto učiniti obrana drugooptuženog Ivice Krnjaka.

Branimir Glavaš je u slučaju 'garaža' optužen po zapovjednoj odgovornosti za zlostavljanja i ubojstva dvoje srpskih civila u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu kojemu je on bio na čelu 1991., dok ga se u optužnici za slučaj 'selotejp' tereti da je izdavao zapovjedi Krnjaku i Getoš Magdić za ubojstva srpskih civila na obali Drave.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju