Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Na suđenju Glavašu i ostalima svjedočili novinarka i pukovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem novinarke Glasa Slavonije Ane Diklić i bivšeg pripadnika tzv. Prištapske bojne pukovnika Stanka Viševića na zagrebačkom je Županijskom sudu nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za zločin protiv srpskih civila u ratnom Osijeku.

Novinarka je na klupu za svjedoke pozvana kao autorica monografije o osječkoj 160. brigadi u kojoj se među imenima vojnih jedinica spominju i tzv. Branimirova osječka bojna, Glavaševi dečki i slično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka s vrha Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja Slika nije dostupna Poruka iz stranke HDSSB nije iznenađen zbog uhićenja, i dalje stoje iza Glavaša

No, svjedokinja je ustvrdila kako se njena publikacije ne može smatrati monografijom jer u pisanju nije bilo znanstvenog pristupa i govori se isključivo o herojstvu obrane. Knjiga je, kaže, nastala na temelju priča osječkih branitelja, kako bi se podigao moral građana koji su dugo živjeli pod opsadom.

Mnogi su, stoga, preuveličavali razne događaje i koristili Glavaševo ime u krivom kontekstu jer je se on doživljavao kao simbol obrane grada, ustvrdila je Diklić.

Državno odvjetništvo, koje tvrdi da je Glavaš od početka sukoba bio glavna vojna i politička figura u Osijeku, prigovorilo je iskazu ističući da je svjedokinja željela iskazom otkloniti sve faktografske elemente koji se navode u monografiji.

Pukovnik Stanko Višević svjedočio je o ubojstvu Čedomira Vučkovića koji se u optužnici spominje kao "žrtva garaže". Tužiteljstvo tvrdio da je Vučković prije ubojstva u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu, na čijem je čelu bio Glavaš, navodno bio prisiljen popiti akumulatorsku kiselinu.

Kao i ostali svjedoci iz tzv. Prištapske bojne Višević je kazao da je Vučković ubijen u dvorištu Sekretarijata. Obrana, naime, tvrdi da je Vučković ustrijeljen nakon što je preskočio ogradu, a Višević je kazao da je kraj njegova tijela pronašao automatsku pušku, najvjerojatnije "thompson".

Pucnjeve je, kaže, čuo u hodniku Sekretarijata, a nakon toga na dvorištu vidio čovjeka koji više nije bio živ.

"Mislim da sam prvi došao do njega. Nakon toga su došli drugi, a među njima i Glavaš, koji je kazao da nitko ne dira mjesto događaja", rekao je Višević. Dodao je da je desetak dana kasnije čuo da je na Vučkovića pucao Krunoslav Fehir, mladić koji se, kako je rekao, motao oko branitelja i svaki im dan iz tvornica donosio slatkiše i sokove. "Zato je i imao nadimak traubisoda", tvrdi Višević.

Krunski svjedok Krunoslav Fehir u istrazi je izjavio da je u Vučkovića, nakon mučenja, pucao streljivom koje mu je osobno dao Glavaš.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 7. srpnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene