Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski odbor za izbor i imenovanja bez rasprave je odlučio predložiti Upravnom sudu da odbije tužbu Branimira Glavaša na rješenje kojim mu je u kolovozu ukinuto pravo na plaću i zastupnički paušal.


Odbor je 26. kolovoza odlučio da će Glavašu ta prava prestati s 2. lipnja, budući da je tada odlukom Vrhovnog suda pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš u Zenici nema povlašteni tretman Slika nije dostupna Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja

>> Branimiru Glavašu i službeno oduzeta sva odličja

>> Sud BiH potvrdio Glavašu kaznu od osam godina zatvora

Zastupniku po zakonu prestaje mandat ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci.

Glavaš je protiv rješenja Odbora podigao tužbu pred Upravnim sudom, koji je zatražio očitovanje Odbora na tužbu.

Bivši hrvatski saborski zastupnik Branimir Glavaš uhićen je u utorak kasno popodne u Drinovcima u BiH, gdje je živio otkako je u Zagrebu pravomoćno osuđen za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991.

Izvanraspravno vijeće Suda BiH u cijelosti je prihvatilo presudu od osam godina zatvora što ju je Branimiru Glavašu izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog ratnih zločina kao i obrazloženje te presude te je istodobno odredilo kako će se Glavašu priznati vrijeme što ga je proveo u pritvoru u Hrvatskoj,

BiH i Hrvatska u lipnju ove godine prihvatile su izmjene sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima kojima je osigurano da osobe s dvojnim državljanstvom ne mogu izbjeći izdržavanje pravomoćno izrečenih zatvorskih kazni te su se obvezale na uzajamno prihvaćanje i provedbu pravomoćno izrečenih presuda. (Hina)