Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sindikati ipak skeptični

Neoporezivi topli obrok i vrtić, CRO kartice... Provjerili smo koje će tvrtke primjenjivati nove mjere

Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr)
Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Daniel Ackermann (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Na snagu je stupio novi Pravilnik o porezu na dohodak, no sindikati ne vjeruju da će njime profitirati radnici, već poslodavci. Sve je komentirao i ministar financija Zdravko Marić, a Dnevnik Nove TV provjerio je koje će tvrtke primjenjivati nove mjere.

Kuhinja s panoramskim pogledom, roštilj, računalne igre, stolni tenis, teretana – ovo nije hotel, već radno mjesto za 150 IT-jevaca u zagrebačkoj tvrtki koja je već petu godinu zaredom najbolji srednji poslodavac.

''Ljudi kad dođu ovdje da su sretni, da surađuju, razvijaju se, da si pomažu međusobno. Zapravo, da to radno mjesto ne bude samo radno mjesto, nego i nešto više od toga'', kaže poslodavac Daniel Ackermann.

To je uz plaću, kaže Daniel, formula za zadržavanje najboljih radnika. No da bi im ugodio, ideje mu često koče visoki porezi. Zato ga veseli da od 1. rujna barem dio toga radnicima može omogućiti bez davanja državi. ''Mislim da je jako zanimljiva ova mogućnost osiguravanja obroka zaposlenima. Mislim da je to nešto što ćemo mi pogledati. S druge strane, zanimljive su i 2 i pol tisuće kuna za putovanje i odmor'', rekao je Daniel.

Pročitajte i ovo Mijenja se Pravilnik kojim će se omogućiti neki noviteti za poslodavce (Foto: Dnevnik.hr) Novi Pravilnik o porezu na dohodak Građani oduševljeni, ali sindikati i porezni stručnjaci upozoravaju: "Mjere su dobre, ali..."

Pročitajte i ovo Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) NOVI PRAVILNIK NA SNAZI Zdravko Marić: ''Poslodavcima smo dali mogućnost da povećaju primanja zaposlenika''

Prema novom Pravilniku, poslodavci topli obrok od mogu plaćati bez poreza, i to kao paušalnu naknadu od 5000 kuna ili do 12 tisuća kuna, ako sami sklope ugovor s nekim restoranom. Neoporeziv je i smještaj radnika, a tvrtka može plaćati i vrtić te odmor takozvanom CRO karticom.

Porezne olakšice iskoristit će i poduzetnik Denis Čupić iz Varaždina. ''Nekoliko djelatnica krenulo je sada na porodiljne, tako da vjerujem da ćemo u sljedećih godinu i pol dana kad se one vrate koristiti ovu mjeru koja se tiče dječjih vrtića'', govori Denis.

Sindikati nisu oduševljeni

Sindikati pak nisu oduševljeni. Kažu da će poslodavaci mjerama smanjiti bruto plaće i, u konačnici, neće profitirati radnici, već njihova dobit. Ministar vjeruje da su takvi u manjini. ''Većina poslodavaca u Hrvatskoj gleda na vrlo pozitivan način ovakvu jednu mogućnost. To je, u konačnici, bio i njihov apel da se otvore mogućnosti kako bi oni povećavali plaće svojim zaposlenicima'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

No za one u sivoj zoni sankcija nema. Pitali smo ministra i hoće li država, kao najveći poslodavac, koristiti nove mjere. ''Za sada je fokus na problematici osnovice plaća. Naravno da ćemo, ja se nadam, otvoriti i tematiku koeficijenata i složenosti svih dodataka, a onda i nekih mjera koje su i ovdje predviđene'', odgovorio je ministar.

Jasna poruka poslodavcima

''To je vrlo jasna poruka poslodavcima da država štedi gdje može, a vama evo mogućnosti pa nešto napravite'', poručio je Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Državne su tvrtke veliki poslodavci. Iz HEP-a su poručili da su im radna prava zaposlenika vezana kolektivnim ugovorima, pa će o novim mogućnostima pregovarati sa sindikatima. Zapošljavaju i županije, općine, gradovi. Upite smo poslali Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, no bez odgovora. Pita li se građane, jedni misle da bi poslodavci dali i više da porezni nameti u globalu nisu toliko veliki, drugi kažu da poslodavci misle samo na sebe.

Prvi rezultati ovih mjera mogli bi biti vidljivi početkom iduće godine, kada na snagu stupa četvrti krug porezne reforme i nova rasterećenja. Između ostalog, neoporeziva će biti i davanja za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene