Od 1. rujna na snagu je stupio novi Pravilnik o porezu na dohodak. Ministar financija Zdravko Marić kazao je da nove izmjene poslodavcima daju mogućnost da povećaju primanja zaposlenika.

Galerija


Ministar financija Zdravko Marić kazao je da su izmjene u novom Pravilniku o porezu na dohodak, koji je na snagu stupio 1. rujna, omogućile poslodavcima da povećaju primanja zaposlenika. Ministar je istaknuo da poslodavci mogu zaposlenicima omogućiti i dodatne izvore prihoda, budući da se oni neće oporezivati.

Vezani članci Računi, ilustracija Čeka li nas lančano poskupljenje? Rastu cijene struje u gospodarstvu, građani u strahu od većih računa: "Malo, malo pa to dižu" Zdravko Marić, Boris Vujčić, Zdenko Adrović Marić nakon sastanka s bankarima: ''Iskristaliziralo se nekoliko dobrih prijedloga, siguran sam da ćemo djelovati na korist svih potrošača''

Marić je kazao da poslodavci nisu primorani na to, već da Vlada stvara mogućnosti i pruža poticajne mjere da poslodavci povećaju primanja zaposlenika. Dodao je i da Vlada, kao veliki poslodavac, razgovara sa svojim zaposlenicima kako bi se i u Vladi koristile ove mjere.

Fokus na osnovici plaća

Kada je riječ o sindikatima i njihovim zahtjevima, ministar Marić kaže da je "zasad je fokus na problematici osnovica plaća". Nada se da će otvoriti raspravu o koeficijentima i mjerama koje su predviđene pravilnikom.

Zdravko Marić osvrnuo se i na štrajk koji su najavili djelatnici u zdravstvu. "Vidjet ćemo do kuda i na koji način će to ići'', rekao je Marić. Istaknuo je da Vlada zna da zaposlenici zaslužuju veća primanja i dodao da se ne može zanemariti okviri u kojima se funkcionira. "Dobro znamo da na dobar dio tih stvari ne možemo utjecati, ali je važno da se vodimo mudrom i racionalnom politikom javnih financija'', zaključio je ministar.