Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako to?

''Sve što morate obaviti, morate platiti'': Pogledajte koliko se čeka na pregled u bolnici, a koliko kod privatnika

Aktualno Galerija Liste čekanja - 3 Liste čekanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 5 Liste čekanja - 5 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 4 Liste čekanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 6 Liste čekanja - 6 Foto: DNEVNIK.hr +5 Liste čekanja - 2 Galerija 1/10 >>
Magnetsku rezonancu u Hrvatskoj ćete u prosjeku čekati debelo više od 200 dana. To je previše, pa nekima ne preostaje ništa drugo, nego otići na pregled kod privatnika, a tamo se godišnje obave deseci tisuća CT i MR pretraga.

Samo nekoliko minuta šetnje Zagrebom bilo je dovoljno da reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus naiđe na ljude koji pregled u bolnicama čekaju čak i do 2025. godine.

"Magnetsku čekam, 2025. sam naručena u 5. mjesecu, za kralježnicu. U biti ispada da sve morate platiti. Sve što morate obaviti, morate platiti ako hoćete prije doći na red", kaže sugrađanka Jasna. Na pregled će se načekati i Nevenka. "U 4. mjesecu naručila sam se za pregled očiju za 24. siječnja 2024. Čekat ću, ako ne nađem ništa prije ili ako ne platim", iskrena je.

Pročitajte i ovo Edina Moćić Dan žalosti u BiH Prijateljica ubijene Nizame: "Došla sam pet minuta poslije njega, kada je ušao krvav u kafić. To je bilo stravično"

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki uspjeh liječnika UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Ivanki odstranili tumor težak 20 kilograma: ''Mislila sam da imam višak kilograma''

I sve više građana odlučuje se na preglede u privatnim bolnicama, potvrdio je ravnatelj jedne od njih. Pacijent koji je tamo došao na magnetsku rezonancu kralježnice, za koju gospođa Jasna čeka do 2025., ovdje je čekao otprilike tjedan dana i pregled će platiti 250 eura.

"Najveći je razlog upravo taj - pacijenti jednostavno ne žele čekati, odnosno neki i ne mogu čekati", objašnjava ravnatelj Igor Borić. "Cijena nije toliko visoka da ne bi mogli izdvojiti da dobiju stručno mišljenje i dijagnozu na vrijeme. Mi dnevno napravimo oko 60 pregleda magnetskom rezonancijom", kaže Borić.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica, Romina Knežić i Petar Pereža Rasporedili ih u 21 zatvor Malenica ekskluzivno u Dnevniku Nove TV: Navijači kojima se prijetilo su premješteni. "Tražili su nas podatke za 47 hrvatskih državljana..."

I upravo su to pregledi na koje se u bolnicama većinom najviše čeka. Prema podacima iz HZZO-a, na magnetsku rezonancu čeka se u prosjeku oko 239 dana, UZV Doppler arterija i vena 328 dana, ultrazvuk dojke 261 dan.

Liste čekanja - 3 Liste čekanja - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge pacijenata kaže kako problem ostaje i dalje te da se na tome se nije konkretno još ništa poduzelo. "Da pacijent može otići privatno, da može dobiti refundaciju troška, jer ako pacijent ima nekakav akutni problem, ako je u bolovima, a termin mu je zakazan za nekoliko mjeseci, da on ne može to čekati", pojašnjava.

U ovom trenutku čeka se na više od milijun i 600 tisuća različitih pregleda u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene