Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Roditelji zabrinuti

Na međunarodnom susretu čak 1500 djece završilo u bolnici. Javili nam se Hrvati: "Bolnica je bila prebukirana''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Hrvatski kontigent stigao je 1. kolovoza u Južnu Koreju na međunarodno okupljanje izviđača - Jamboree. Međutim, tamo ih je prvih dana, umjesto zabave dočekao kaos.

Stotine tinejdžera i djece koja su stigla na veliko godišnje okupljanje izviđača Jamboree, a koje se ove godine održava u Južnoj Koreji, osjeća posljedice teškog toplinskoga vala koji je zahvatio tu zemlju. Manifestaciju već tradicionalno pohode i hrvatski izviđači, a ova godina nije bila nikakva iznimka.

Gotovo 1500 djece posjetilo je bolnicu oformljenu unutar kampa, a oko 130 slučajeva bilo je uzrokovano strašnom vrućinom. 

"S našim kontigentom sve je u redu. Imali smo iskustvo s Jamboreeja 2015. u Japanu koji ima sličnu klimu. Očekivali smo vrućine, doduše ne baš ove temperature, ali bili smo spremni. Iz Hrvatske smo ponijeli rehidromikse i druge stvari koje ovdje ne možemo nabaviti, svi pijemo puno vode i čuvamo se", odmah na početku nas tješi Alen Štefek iz Hrvatskog izviđačkog saveza

A utješne riječi itekako su potrebne s obzirom na to da brojni zabrinuti roditelji iz 155 različitih zemalja pozivaju da se 12-dnevno događanje otkaže i da se njihova djeca vrate kući.

"Dosta je bilo propusta"

"Malo su se preračunali Korejci. Ovdje je stvarno riječ o toplinskom udaru i puno ljudi je dobilo sunčanice. Došlo je do toga da im je bolnica bila prebukirana", prepričava nam vođa izviđača.

Jamboree je počeo 1. kolovoza. Toga dana po dolasku, 28 izviđača - 23 maloljetnih i pet voditelja, moglo je primijetiti neorganiziranost. "Dosta je bilo propusta", tvrdi Štefek, ali odmah dodaje da se situacija  brzo popravila.

"Nije se dogodilo ništa strašno, svi slučajevi u bolnici su bili blaži, a u međuvremenu se i organizacija poboljšala. Stvarno se trude, u pomoć su stigli i vojni doktori."

"Iza nas je Hrvatsko veleposlanstvo"

Osim njih, iza hrvatskih izviđača stalo je i Hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Koreji.

"Ugodno smo se iznenadili kad su nam se javili. Znam da je to njihov posao, ali isto je lijep osjećaj znati da imate nekoga iza sebe ovdje. Odmah su nam rekli da rade zajedno s drugim europskim zemljama da nama bude bolje. Svaki dan se čujemo, oni nas izvještavaju o vremenu", rekao nam je Alen.

Što se vremena tiče, u ponedjeljak bi kratka kiša trebala donijeti malo olakšanje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene