Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedna 47 milijuna eura

Sa splitske ponistre vidi se - nova ribarska luka u Kaštelima: Vrijedna je oko 47 milijuna kuna, ali iz EU-a žele smanjenje ribarske flote

Aktualno Galerija Ministrica Marija Vučković Ministrica Marija Vučković Foto: DNEVNIK.hr Kaštela: Ribarska luka Brižine - 1 Kaštela: Ribarska luka Brižine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kaštela: Ribarska luka Brižine - 2 Kaštela: Ribarska luka Brižine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kaštela: Ribarska luka Brižine - 3 Kaštela: Ribarska luka Brižine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +7 Kaštela: Ribarska luka Brižine - 4 Galerija 1/12 >>
U Kaštelima je otvorena prva velika ribarska luka na Jadranu Izgrađena je u protekle dvije godine većinom europskim sredstvima, a vrijedna je oko 47 milijuna kuna. U Hrvatskoj je 7.000 ribarskih brodova, a u cilju smanjenja izlova još uvijek se planira novi Scraping, EU poticaj za uništavanje ribarskih brodova.

Kiša i sivo nebo, prava slika vremena kada ribari požele sigurnu luku. U Kaštelima su je i dočekali. Luka se vidi i iz susjednog Splita. Svečano ju je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Istina, malo se zanijela, pa je odlazila s govornice i vraćala se.

Pročitajte i ovo Darko Maretić - 2 VIŠE OD 100 INTERVENCIJA Kaštelanski vatrogasni zapovjednik nakon jakog nevremena: "Stariji kolege kažu da ovako nešto nisu doživjeli" Slika nije dostupna POLICIJA ISTRAŽUJE INCIDENT Brutalni napad u prepunom autobusu Split-Kaštela: Mlatio starijeg putnika nogama i šakama

"Prkosa, mora i mirisa Mediterana, hvala vam. Evo, čast mi je, nikad to neću zaboraviti, otvoriti ovu luku", kazala je kad se sve zbroji.

A u govorima se čulo kako je na našoj obali prava renesansa u uređenju jadranskih luka, što ribarskih, što nautičkih, pa i teretnih. Ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović ispričao je novinarki Dnevnika Nove TV Sofiji Preljvukić koji su sve sadržaji one na Brižinama.

"Na Vladi je luka Stinice proglašena je strateškim projektom, a u Brižinama je otvoreno 1.300 metara četvornih, od skladištenja ribe, popravka alata, zbrinjavanja otpada", ustvrdio je Mihanović. Ante Mišura iz Ministarstva poljoprivrede kazao je pak kako godišnje ulovimo oko sedamdeset tisuća tona ribe.

Na Jadranu je u tijeku izgradnja dvanaest ribarskih luka. Ova je prva potpuna, velika, dovršena. Inače, na Jadranu je 7.000 ribarskih brodova, a ovdje ih se može vezati dvadeset, rekla je reporterka Preljvukić.

Mi gradimo luke, EU uništava brodove

Dodajmo ipak i da Europska unija zbog izlova želi smanjenje naše ribarske flote, pa plaća ribarima odštete. Tako je već uništeno devedeset brodova, a kreće novi ciklus.

"U ovom ciklusu isto očekujemo devedeset brodova, u prvom razdoblju koćarice, sad plivarice", potvrdila je to i Irena Jahutka iz Ministarstva poljoprivrede.

U novu luku stigli su i ribari. Nisu za kamere, ali govore - ništa bez čovjeka. U svakoj luci, ističu, mora biti dežurni čovjek koji kapetanu kaže gdje vezati brod, inače dolazi do nervoze i gužve.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene