Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi su na lokalitetu Galovo u sjeveroistočnom dijelu Slavonskog Broda došli do izuzetno vrijednog otkrića. Riječ je o 8.000 godina staroj grobnici, koja datira iz vremena Starčevačke kulture, najstarije zemljoradničke kulture u ovom dijelu Europe.


Uz grobnicu pronađene su i kamene sjekire, nožići, vrhovi bodeža, lijepo ukrašene posude te kostur za kojeg se pretpostavlja da pripada vođi plemena koje je obitavalo na tom području.

Zagrebački Institut za arheologiju u suradnji s Muzejom brodskog Posavlja istraživanja na Galovu provodi već sedamnaestu godinu, ali ovo je prvi pronalazak osamljenog ograđenog ukopnog prostora s ljudskim ostacima.

>> Bapska: Pronađen 7.000 godina star kip žene

'Ostaci ljudskih kostiju dosta su loše sačuvani pa ne možemo odmah sa sigurnošću utvrditi radi li se o muškarcu ili ženi, ali sigurno je riječ o istaknutom članu plemenske zajednice jer je ukopan sam.Ovogodišnji radovi obuhvaćaju dio tog obredno-ukopnog prostora otkrivenog unutar naselja starog 8.000 godina' kazala je dr. Kornelija Minichreiter, znanstvenica savjetnica Instituta za arheologiju.

Kako se radi o kamenom dobu, na Galovu nema metalnog oruđa i oružja, nego samo kameno.Posebnost ovog nalazišta je što je po prvi put unutar velikog kompleksa starčevačke kulture, koja je obuhvaćalo područje gotovo cijele jugoistočne Europe, unutar naselja pronađen ukopni prostor ograđen drvenom ogradom.

Ranije su, naime, pronađene jedino neograđene jame. Do sada je na Galovu istraženo oko 4.000 četvornih metara, što i nije posebno velika površina ako se uzme u obzir pretpostavka da se ovo veliko pretpovijesno naselje proteže na desetak hektara. Međutim, nalazi su brojni i značajni.

>> Talijanski arheolozi uvjereni da su ovo kosti Mona Lise!

'U naselju su otkrivene tri faze izgradnje koje obuhvaćaju razdoblje od 6100. do 5000. godine prije Krista, a među njima i prvi najstariji nadzemni stambeni objekt, što ovaj način stanovanja datira tisuću godina ranije no što se dosad mislilo', zaključila je Kornelija Minichreiter.

Radove na Galovu svake godine financira Ministarstvo kulture te dijelom Institut za arheologiju, a arheolozi se nadaju kako će ih nastaviti i dogodine. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Ispod New Yorka pronađena grobnica stara 200 godina Slika nije dostupna Pronalazak u Amfipolu: Smrtnik kojeg je društvo za života obožavalo
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju