Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz doba neolitika

Bapska: Pronađen 7.000 godina star kip žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Keramička figura žene klasičnog tipa vinčanske kulture, stara oko 7.000 godina, pronađena je tijekom arheoloških radova na lokalitetu Gradac kod Bapske, potvrdio je voditelj arheoloških istraživanja Marcel Burić

Burić ističe da je riječ o izuzetnom nalazu bez sumnje uvezenom s matičnog područja vinčanske kulture (5300. do 4600. godine prije Krista) u zapadnoj Srbiji. 'Figura je pronađena ispod poda istraživane vinčanske kuće, a riječ je o prvoj takvoj keramičkoj figuri žene vinčanske kulture pronađenoj na tlu Hrvatske čime je na najbolji način obilježena 100. obljetnica arheoloških istraživanja lokaliteta Gradac kod Bapske', izjavio je Burić.

Pronađenom figurom potvrđena je i teza arheologa Stojana Dimitrijevića koji je šezdesetih godina prošloga stoljeća istraživao Gradac i došao do zaključka da su onodobni narodi i kulture imali bogate međusobne kontakte. Uz keramičku figuru žene na lokalitetu Gradac arheolozi su pronašli i dva fragmenta alatki od opsidijana (vulkansko staklo), a riječ je o nožiću i strugalici izrađenim, za neolitik, od najluksuznijega materijala.

Uz spomenuto pronađena je i bakrena pločica, a riječ je nesumnjivo o ukrasu konjske orme, te strelica tzv. skitskoga tipa, što Burić za sada datira na 500. godinu prije Krista.

'Vinčanska kultura i njezina dvjestotinjak godina mlađa sopotska kultura-kćer, nastavljaju se na raniju starčevačku kulturu (6.300 godina prije Krista), a donijele su temeljne promjene u tehnološkoj i socijalnoj strukturi kasnoga neolitika u jugoistočnoj Europi', objašnjava Burić te dodaje kako je Gradac kod Bapske, na najzapadnijim obroncima Fruške gore, jedini lokalitet vinčanske kulture u Hrvatskoj. Vinčanska kultura najnaprednija je neolitička kultura u Europi. (Hina)


 

Pročitajte i ovo Pronalazak izraelskih arheologa (Foto: AFP) Veličine manje kovanice Pronađen 2700 godina star otisak pečata koji ide u prilog biblijskoj priči U Siriji otkriven vojni kompleks star 4.000 godina (Foto: M.-O. Rousset/ archeorient.mom.fr) Najveći ikad otkriven U Siriji otkriven vojni kompleks star 4000 godina: Komunicirali svjetlosnim znakovima poput Indijanaca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene