Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Banovini potvrđen je slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 na jednom gospodarstvu. Odmah su poduzete sve potrebne mjere zaštite. Iz Ministarstva poljoprivrede su nam potvrdili da se radi o 57 ptica.


Krajem studenog u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđen je jedan slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u domaće peradi na gospodarstvu u Starom Pračnu. Provedene su sve mjere sprečavanja daljnjeg širenja i iskorjenjivanja ove bolesti uključujući usmrćivanje sve peradi na gospodarstvu te provedbu završnog čišćenja i dezinfekcije. Iz Ministarstva poljoprivrede su nam potvrdili da se radi o 57 ptica.

Također, određene su i mjere s ciljem pravovremenog otkrivanja i sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti.

Naselja koja se nalaze u zoni zaštite su Odra Sisačka, Stara Drenčina, Vurot, Staro Pračno, Stupno, Žabno, Sela i Jazvenik na području Grada Siska te područje Siska sjeverno od linije koja prolazi Capraškom ulicom. Naselja koja se nalaze u zoni nadziranja su: Petrovec i Žažina u općini Lekenik, Bok Palanječki, Ljubljanica, Setuš, Strelečko, Tišina Erdedska, Tišina Kaptolska i Žirčica u općini Martinska Ves, Brest Pokupski, Hrastovica, Mala Gorica, Moščenica, Nova Drenčina, Novo Selište, Taborište na području Grada Petrinje te Petrinja, Budaševo, Crnac, Gornje Komarevo, Greda, Hrastelnica, Klobučak, Novo Pračno, Novo Selo, Novo Selo Palanječko, Palanjek, Prelošćica i Topolovac na području Grada Siska te područje Siska južno od linije koja prolazi Capraškom ulicom. Uputom je određena obveza provedbe popisa i posjeta gospodarstava na kojima se drži perad i/ili ptice u zatočeništvu u zonama ograničenja.

U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu te njihovih proizvoda, uz napomenu da su u određenim opravdanim slučajevima moguća odstupanja od navedenog.

Po potvrdi bolesti aktivirani su lokalni i nacionalni krizni stožeri. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede priprema i koordinira provedbu aktivnosti na nacionalnoj razini, a aktivnosti na lokalnoj razini organiziraju i nadziru veterinarski inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske koji zajedno s određenim ovlaštenim veterinarskim organizacijama s područja Sisačko-moslavačke županije izvršavaju potrebne aktivnosti. Također, u razdoblju od 19. do 25. studenoga 2021. godine, visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1 potvrđena je u ukupno devet divljih ptica (crvenokljuni labudovi, patka kreketaljka) na lokacijama Parka Prirode Lonjsko Polje, Varaždinsko jezero i Zaostrog.

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visoki rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne europske zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti kako u domaće peradi i ptica u zatočeništvu tako i u populaciji divljih ptica koje tijekom redovnih migracija šire virus influence ptica na populaciju domaće peradi.

Labudovi, ilustracija Uzbuna u susjedstvu: Soj ptičje gripe koji može prijeći na ljude pojavio se na granici s Hrvatskom

Lav u Zoološkom vrtu Grada Zagreba Kako je to napravio: Upoznajte hrabrog čovjeka koji je testirao lavove na COVID-19

Visoko patogena influenca ptica je osobito opasna zarazna bolest životinja čije način širenja putem divljih životinja znatno otežava sprečavanje i suzbijanje pojave. Ukoliko dođe do oboljenja peradi, visoko patogeni sojevi u krakom vremenskom roku izazivaju pobol i pomor peradi na gospodarstvu. Napominjemo da za podtipa H5N1 čija je cirkulacija potvrđena na području naše zemlje te brojnih zemalja u okruženju, do danas, nije utvrđen zoonotski potencijal odnosno mogućnost prelaska bolesti s ptica i peradi na ljude.

Uzgajivači peradi i ptica u zatočeništvu moraju se strogo pridržavati naređenih mjera te žurno prijaviti svaki znak bolesti, smanjenog uzimanja hrane i/ili vode, smanjene nesivosti i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Dodatno, preporučamo i primjenu biosigurnosnih mjera.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju