Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković osudio napad na Hrvate u Sonti: "Uložili smo prosvjednu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u Srbiji"

Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell)
Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Vlada održava posljednju sjednicu u ovoj godini. Premijer Plenković na početku sjednice osudio je napad na Hrvate u Sonti u Vojvodini.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade zahvalio je svima na angažmanu i radu naglasivši da je Vlada postigla solidne rezultate.

Osudio je napad na Hrvate u Sonti u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

"Uložili smo prosvjednu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane koji su hrvatske nacionalnosti, a žive u Srbiji", poručio je Plenković.

Kad je riječ o Sloveniji koja je najavila da će 29. prosinca početi primjenjivati odluke arbitražnog suda u graničnom sporu s Hrvatskom, premijer je još jednom naglasio potrebu dijaloga te pozvao da se susjedi suzdrže od jednostranih odluka.

"Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegne bilo kakav mogući incident", rekao je Plenković i podsjetio da se arbitražna presuda ne može primijeniti bez suglasnosti obiju strana.

Usvojen paket mjera za zapošljavanje

Vlada je usvojila smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Za paket zapošljavanja u idućoj je godini osigurano 2,4 milijarde kuna, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Pohvalio se da je stopa nezaposlenosti mladih pala s gotovo 50 posto u 2013. na oko 26 posto ove godine.

"Bilježimo rekordno nisku nezaposlenost, 11,6 posto u listopadu ove godine, te povećanje zaposlenosti za 1,8 posto. Prema Eurostatu, 29.000 zaposlenih je više u drugom kvartalu 2017. godine", naglasio je.

Kao jedan od velikih noviteta istaknuo je jačanje pripravništva.

"Cilj je da mladi uđu u pravi radni odnos i da to bude najviše u realnom sektoru", rekao je Pavić. Redefinirano je i stručno osposobljavanje. 

"Ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru, tako da smo ograničenje od 10 posto zaposlenih koje mogu uzeti proračunski korisnici smanjili na 3 posto", rekao je Pavić.

Za dugove u bolnicama još gotovo 200 milijuna kuna

Ministarstvo financija pronašlo je dodatna sredstava koja će se prerasporediti za dugove u zdravstvu, i to 100 milijuna kuna za državne bolnice te 97 milijuna kuna za županijske.

"Ovo je prvi put nakon niza godina da se smanjuju dugovi u zdravstvu, čime prestaje prijetnja neisporukom lijekova. Stanje će se još više stabilizirati," rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Kada to povežemo s 1,162 milijarde u rebalansu ovih dodatnih skoro 200 milijuna kuna, govori o tome da smo vjerojatno jedina i prva Vlada koja je u godini dana uspjela više od 1,3 milijarde kuna alocirati za zdravstvo", prokometirao je premijer Plenković.

Vlada je usvojila zaključak o dodjeli oko 100 milijuna kuna žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini.

Ukinuta zabrana angažiranja PR stručnjaka

Vlada je ukinula Odluku o obavljanju poslova odnosa s javnošću koju je donijela vlada Zorana Milanovića, a prema kojoj se državnim tijelima i tvrtkama samo u iznimnim slučajevima dopuštalo angažiranje PR stručnjaka.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pojasnila je da su se promijenile okolnosti u međuvremenu, da je državi na raspolaganju cijeli niz sredstava iz fondova EU-a te da postoji potreba da se o tome puno bolje komunicira i izvijesti javnost.

"Vlada je stavila naglasak na aktivno djelovanje i informiranje građana o reformskim procesima koje se provode. I dalje postoji obaveza da se o angažiranju PR stručnjaka izvijesti Vlada, odnosno nadležna ministarstva", rekla je ministrica.

Ukidanje zabrane komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor koja pita na kojim su proračunski stavkama osigurana sredstva za PR agencije.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene