Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija iz otkrila

Četvorica prijatelja na nevjerojatan način opljačkali automat za igre na sreću: Dobili više od 40 tisuća eura, a u svemu im pomogla kartica iz Rusije

Ilustracija
Ilustracija Foto: Ranko Suvar/Cropix
Četvorica prijatelja iz Zagreba i okolice natjerala su automat za igre na sreću da radi u njihovu korist i na taj način dobili više od 40 tisuća eura, no sve je otkrila policija.

Četvorica prijatelja iz Zagreba i okolice starosti između 23 i 32 od među kojima ima vrhunskih informatičara i teleoperatera, odlučili su natjerati automat za igre na sreću da radi za njih.

Oni su u automat Cobra 4 u klubu Cezar u zagrebačkom Sopotu ubacili posebnu memorijski karticu SIMM modula koju su naručili iz Rusije i na taj način dobili 45.379 eura na štetu tvrtke Brut d.o.o.

Nakon što je kartica stigla iz Rusije, 23-godišnjak koji je u tom trenutku bio zaposlenik Cezara te koji je krivnju pokušao svaliti na 31-godišnjaka (začetnika ideje) tvrdeći da je bio prisiljen.

"Uz posluženo piće sam mu donio ključ za otvaranje automata. Ne znam kako je napravio preinake i promijenio koeficijent dobitaka. Sukladno prethodnom dogovoru, idući dan sam dao otkaz u casinu da ne budem tamo dok na tom automatu igraju ostala trojica. Mislim da su pogriješili što su dizali tako velike iznose, jer dok sam ja radio u casinu nikad nitko nije dobio tako veliki dobitak", otkrio je 23-godišnjak tužiteljima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u SAD-u Horor na zabavi povodom Noći vještica: Najmanje 15 ljudi upucano, dvoje kritično

"Prijatelj koji je radio u automat klubu, dao mi je ključ s kojim sam otvorio aparat. Pokidao sam plombu i vrpcu unutra koja je bila postavljena te, u kratkom vremenu, zamijenio redoslijed SIMM modula. To smo vidjeli na internetu da se tako može povećati šansa za dobitak pa nam je sinula ideja, no nismo očekivali da će sve tako dobro proći i da ćemo dobiti baš toliko novaca", priznao je 31-godišnjak u čijem je mobitelu pronađena komunikacija s Rusom od kojeg je kupio posebnu memorijsku karticu. Usto, rekao je da nakon što je podijelio novac s prijateljima ostalo mu je oko 10.000 eura.

Pretragom mobitela ostale trojice utvrđeno je da se svi poznaju od ranije te da su skloni igrama na sreću te da su plan kovali duže vrijeme, piše Jutarnji list.

Izvanrednim tehničkim pregledom utvrđeno je da su zaštitna plomba i zaštitna markica Ministarstva financija bila potrgane te da je srednja SIMM kartica s natpisom na ćirilici nova i naknadno ubačena.

Ispitivanjem softvera utvrđeno je da kartica iz Rusije nije ispravna i da njezin algoritam MD5 ne odgovora pripadajućem certifikatu iz 2010. godine. Što bi značilo da softver nije u skladu s certifikatom i da ne ispunjava uvjete za dobivanje atesta za automat i da ne smije biti unutra.

Voditelj automat kluba je sredinom siječnja uočio da jedan od aparata isplaćuje velike dobitke što mu je postalo sumnjivo, nakon čega je odlučio detaljno proučiti videonadzor kluba. Zanimalo ga je tko su osobe koje dobivaju velike iznose i što se točno događa.

"Angažirao sam tehničara za održavanje uređaja da provjeri aparat i koji je utvrdio da je neovlašteno otvaran kao i matična ploča jer je sve ostalo zabilježeno u softveru. Kad sam doznao datume otvaranja aparata, prekontrolirao sam videonadzor i vidio da nepoznata osoba koja igra, ima ključeve aparata s kojima ga otvara, nešto radi, potom aparat gasi pa pali te nastavlja igrati. Prvo je dobivao manje iznose koji su rasli. Odakle mu ključ? Prema videonadzoru mu ga daje naš tadašnji zaposlenik", istaknuo je voditelj Cezara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuno goli šetali muzejom Muzej otvorio vrata nudistima: "Htjeli smo obilazak učiniti zanimljivijim, a ne tipičnim"

Nakon proučavanja na društvenim mrežama, shvatio je da su igrači koji dobivaju velike iznose i konobar prijatelji te da druže.

"Posumnjali smo da su oni moguće osobe koje su u aparat nešto neovlašteno postavile kako bi im isplaćivao dobitke. Stoga smo obavijestili policiju", kazao je voditelj casina.

Još jedan od konobara-blagajnika u casinu, za osumnjičenog je rekao da mu nije ništa bilo čudno osim činjenice da je od 23. prosinca 2022. do 3. siječnja 2023. bio na bolovanju, a odmah nakon što se vratio dao je otkaz.

"Bilo mi je to čudno jer mi se nije činio nezadovoljan ili da nešto nije u redu. Sjećam se da su u siječnju zabilježena dva veća dobitka na toj staroj Cobri i to 12. siječnja jedan je igrač dobio 10.000 eura, a 29.000 eura je 18. siječnja dobio drugi. Toga se sjećam dobro jer se za sve dobitke iznad 2000 eura moraju upisivati podaci o dobitniku. A za isplatu tih 29.000 eura morao sam pričekati da mi dostave novac u klub", ispričao je blagajnik i dodao da su "među djelatnicima kluba brzo krenule glasine da su dobici povezani jer su odigrani na istom uređaju", ispričao je.

Četvorka je sve to radila 20-ak metara udaljene od zgrade Općinskog državnog odvjetništva i Općinskog suda Novi Zagreb. Prijavljeni su za računalnu prijevaru, zlouporabu naprava te skidanje i povredu službenog pečata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene