Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAVNOPRAVNOST NA RADNOM MJESTU

MUP objavljuje natječaje za 139 radnih mjesta

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je u srijedu aktivnosti MUP-a s ciljem poticanja osoba s invaliditetom na ravnopravno sudjelovanje u predstojećim natječajima za zapošljavanje u MUP-u bez gubitka osobne invalidnine.

Ministar Davor Božinović precizirao je da će iduće srijede biti objavljeni natječaji za 139 radnih mjesta u MUP-u, od kojih su 132 na neodređeno vrijeme, a njih sedam na određeno vrijeme. Konkretizirao je da se natječaj za dva izvršitelja odnosi na policijske službenike, a ostali na državne službenike za radna mjesta za koja se mogu prijavljivati i osobe s invaliditetom.

''Iz linije rada upravnih poslova odobreno je zapošljavanje za 115 izvršitelja, od kojih je 108 na neodređeno, a sedam na određeno vrijeme te dva iz linije rada uslužnih poslova i njih 20 iz Uprave za migraciju, državljanstva i upravne poslove. Za 101 mjesto predviđena je srednja stručna sprema, za njih 16 viša, a za 20 visoka stručna sprema'', kazao je.

Božinović je naglasio da u MUP-u rade 674 osoba s invaliditetom te da ministarstvu nije bio cilj ispunjavanje normi.

''Cilj nam je da osobe s invaliditetom ravnopravno sudjeluju u izboru za radna mjesta za koja procjenjujemo da imaju ravnopravne mogućnosti. Ovo nije natječaj koji je dizajniran za osobe s invaliditetom, ali jest natječaj kojim će osobe s invaliditetom biti ravnopravno tretirane'', rekao je te poručio da MUP skorašnji natječaj ne vidi kao jednokratnu akciju, već inicijativu koju žele pretvoriti u stalnu praksu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ove PREPORUKE Pravobraniteljica za djecu: ''Konvencija o pravima djeteta nije tek popis lijepih želja''

Ravnopravno sudjelovanje u procedurama zapošljavanja u državnim i javnim tijelima

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ocijenila je da MUP-ova inicijativa otvara mogućnost za ravnopravno sudjelovanje u procedurama zapošljavanja osoba s invaliditetom koje su obeshrabrene neuspjelim pokušajima zapošljavanjem u državnim i drugim javnim tijelima.

Slonjšak je precizirala da je u RH više od 600.000 osoba s invaliditetom, od kojih je njih 200.000 radno aktivno, a zaposleno ih je tek nešto više od 20.000.

''Suradnja s ministrom Božinović rezultirala je konkretnim dogovorima. Vjerujem da će i ostala ministarstva prepoznati MUP-ovu inicijativu i promijeniti dosadašnju praksu'', rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija sad je iza rešetaka Sramotni napad u Međimurju: 19-godišnjak pretukao i opljačkao slijepog muškarca (46)

Zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić (HDZ) kazala je kako je MUP-ova inicijativa zapošljavanja osoba s invaliditetom pod jednakim uvjetima prilika da i ostala tijela javne vlasti otvore radna mjesta za osobe s invaliditetom.

''Sigurna sam da će svaka osoba s invaliditetom, koja se zaposli u MUP-u, svojim radom i zalaganjem opravdati povjerenje i da će svi djelatnici MUP-a biti zadovoljni njihovim radom, ali i da će međusobno učiti jedni od drugih'', rekla je.

Dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen pozvala je sve osobe s invaliditetom, a posebno bivše sportaše, da se jave na MUP-ov natječaj. ''Vjerujem da će MUP-ov natječaj biti prilika mnogim osobama s invaliditetom da ostvare svoj puni potencijal. Također, vjerujem da će zapošljavanje osoba s invaliditetom u MUP-u donijeti nove vrijednosti i pomoći u ostvarivanju ciljeva kojima stremi MUP'', rekla je Sršen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene