Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uzor cijelom svijetu'

Muftija Aziz Hasanović: RH ima najbolje riješeno muslimansko pitanje u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović je svečano inauguriran u zagrebačkoj džamiji, Islamskom centru u Zagrebu, gdje su se okupili brojni islamski vjerski dužnosnici iz regije, cijele Europe i islamskih država.

Ceremoniju ustoličenja predvodio je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je Hasanoviću uručio muraselu, pismeno ovlaštenje da može obavljati novu dužnost. Prije svečane prisege, vidljivo dirnut, novi zagrebački muftija simbolički je skinuo staru džubu i ahmediju (odoru i kapu) koje imami i muftije nose prilikom vjerskih obreda te obukao nove.

Zahvalivši svom prethodniku, Ševku ef. Omerbašiću, kojemu je do sada bio zamjenik, Hasanović je najavio da u četverogodišnjem mandatu planira, među ostalim, posebnu pozornost dati radu s mladima i sa ženama, raditi transparentno, poticati dijalog u ostvarivanju što većih kontakata s predstavnicima vjerskih zajednica te jačati odnos s islamskim zajednicama u regiji i svijetu.

'Služit ću svome narodu i zajednici štiteći interese muslimana i islama u Hrvatskoj', obećao je Hasanović, ustvrdivši kako se Islamska zajednica ne smije predati i udaljiti od svog naroda te kako ona može biti vjerna samoj sebi ako je 'u svojoj biti demokratska, u svom poslovanju transparentna, u svojoj misiji otvorena prema svakome, a po svojoj strukturi internacionalna'.

Hasanović je ocijenio kako ulaskom u Europsku uniju Hrvatska 'kao svoju vrijednost unosi najbolje riješeno muslimansko pitanje u Europi'. To nudimo kao model rješavanja muslimanskih manjina u svijetu, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu, dodao je.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić rekao je da je Hasanović stekao sve uvjete za tu dužnost i radi svog 'moralnog integriteta i stavova utemeljenih na razvijanju dijaloga i međuljudske komunikacije'. On ima široko srce, zreo i odgovoran um, ali i iskustvo genocida nad njegovom obitelji i narodom u Srebrenici, naglasio je.

Izrazio je uvjerenje da će Hasanović opravdati očekivanja muslimana u Hrvatskoj i šire, te pridonijeti dijalogu, razvijanju svijesti o svetosti mira u svijetu, hrvatskoj državi i društvu, a posebno Islamskoj zajednici kako bi bila, napomenuo je, integrativni dio europskih procesa.

Muftija nije kadija, on nema izvršnu vlast i sudove, već je savjetnik, onaj koji liječi ljudsku dušu i stoji da podijeli sve brige, muke i patnje svoje zajednice, istaknuo je Cerić, dodavši da je Hasanović najzaslužniji čovjek u Zagrebu i Hrvatskoj da ponese to 'breme i čast'.

>> Francuskom listu tužba zbog karikatura proroka Muhameda!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što se mora... Eto ti demografske obnove: Ili odsad žene najmanje dvije ili će doživotno u zatvor Slika nije dostupna Ševko Omerbašić: 'Meni se čini da nitko nije siguran'

Sada umirovljeni muftija Ševko ef. Omerbašić podsjetio je na 'burno i zahtjevno razdoblje' Islamske zajednice za njegova mandata. Islamska zajednica započela je novi život iste godine kad je Hrvatska postala samostalna, a prve četiri godine bile su najteže zbog dva rata, Domovinskog rata i agresije na BiH, kada su sve aktivnosti zajednice bile usmjerene na pružanje pomoći izbjeglicama i prognanicima iz BiH, a kasnije i s Kosova.

Čim je na ovim prostorima zavladao mir, krenulo se u provođenje planova za razvitak Islamske zajednice, napomenuo je, ocijenivši da je u proteklih dvadesetak godina ona polučila brojne uspjehe, prerastavši iz male u uvaženu i poštovanu zajednicu.

Svjesni smo da naša uzvišena vjera islam u Europi nepravično trpi uvrede i ponižavanja, kojih smo i ovih dana svjedoci, ali na njih možemo uzvratiti samo onim što je bolje i vrednije kako nas Kuran uči, napomenuo je Omerbašić.

Aziz Hasanović, rođen 1965. godine u Osmačama kod Srebrenice, bio je od 1992. do 1998. imam zagrebački te do 2005. glavni imam zagrebački. Završio je Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu, Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, bio na stručnom usavršavanju na međunarodnom institutu u Meki. Kao treći muftija zagrebački izabran je 9. lipnja ove godine. Prvi muftija bio je Ismet Muftić, od 1917. do 1945. kada je pogubljen.

Na inauguraciji u džamiji bili su predstavnici brojnih islamskih institucija iz zemalja regije, cijele Europe i nekoliko islamskih zemalja, među ostalim predsjednici sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj te u BiH. U poslijepodnevnim satima tamo će se prirediti svečani prijem na koji su dolazak najavili, među ostalima, hrvatski predsjednik i premijer, Ivo Josipović i Zoran Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene