Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Poticanje mržnje

Francuskom listu tužba zbog karikatura proroka Muhameda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pariškom je sudu podnesena tužba protiv satiričkog lista 'Charlie Hebdo' zbog poticanja mržnje. Tjednik je ponovno objavio karikature proroka Muhameda.

Pojačano policijsko osiguranje pred uredima satiričkog lista Charlie Hebdo. I njegov urednik dobio je oružanu pratnju. Izrugujući se nasilnim prosvjedima koje je izazvao niskobudžetni privatni američki film o proroku Muhamedu, objavio je njegove karikature. Na nekima je gol. Zbog ranijih objava karikatura, na urede lista prošle je godine bačena zapaljiva bomba. Sada je suočen s tužbom za poticanje mržnje.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

'Sporne karikature nisu na naslovnici. To je ono što me plaši. Nekada su govorili: to je na naslovnici, svi će vidjeti, to se ne može tolerirati. Sada više to nemamo pravo objaviti za naše čitatelje u nekoliko desetaka tisuća primjeraka. Stvara se svjetski skandal. Ovo je suluda situacija', kazao je Richard Malka, odvjetnik lista 'Charlie Hebdo'.

Francuska se pripremila za prosvjede. Zatvorena su diplomatska predstavništva, kulturni centri i škole u 20-ak zemalja. Prvi su na ulice izašli Iranci. 'Ponovno vrijeđaju, ovaj put iz Francuske. Crtaju karikature našeg proroka. O čemu su mislili? Ovdje smo kako bismo rekli da se žrtvujemo za proroka', kazao je jedan od prosvjednika.

>> Washington dovodi u pitanje 'prosudbu' Charlieja Hebdoa

Protuamerički prosvjedi zbog filma u kojem se vrijeđa prorok Muhamed se nastavljaju. Ispred veleposlanstva SAD-a u Islamabadu čuje se pucnjava. Pakistanska policija baca suzavac. 'Nevjernik koji je producirao film trebao bi biti obješen ili predan muslimanima. Ne želimo američke diplomate ili veleposlanstvo u Pakistanu. Svi bi odnosi trebali biti prekinuti', kazao je prosvjednik Mumtaz Ahmed.

Jedna od glumica iz filma tužila je autora. Tvrdi da ju je prevario te da joj nikada nije spomenut prorok ili muslimani. Kaže da dobiva prijetnje smrću. Od suda je zatražila da se film ukloni s YouTubea. U proteklih desetak dana u nasilnim prosvjedima u muslimanskim zemljama ubijeno je najmanje 28 ljudi. Arapska liga poziva na donošenje međunarodne konvencije o kažnjavanju vjerskih uvreda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene