Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superizborna 2024.

Možemo! neće s SDP-om na izbore: ''Imat ćemo svojeg kandidata za premijera''

Vijeće stranke Možemo! odlučilo je da neće sklapati predizbornu koaliciju s SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore.

''Vijeće stranke Možemo! odlučilo je da na parlamentarne izbore 2024. izlazi samostalno", kazala je koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić na konferenciji za medije i dodala da je odluka donesena jednoglasno.

Dodala je da to uključuje i partnere s prethodnih izbora Nova ljevica i Zagreb je naš: ''Ova odluka ne isključuje da se u pojedinim jedinicama sklapaju koalicije s drugim progresivnim strankama.''

"Ova odluka potvrđuje da na nacionalnoj razini vlast, postizbornu koaliciju sklopimo sa strankama od centra prema lijevo, pri čemu SDP vidimo kao jednog od glavnih potencijalnih partnera'', kazala je Benčić.

U Možemo! smatraju da će ovakav način izlaska na parlamentarne izbore mobilizirati najveći broj birača i omogućiti im one opcije za koje su se opredijelili, kao i da Možemo! dobije najveći mogući broj mandata i s postizbornim koalicijama sruši HDZ, što je osnovni cilj.

''Zasebnim kampanjama možemo izvući veći broj birača na izbore''

Istraživanje koje je stranka provela, kažu, pokazalo je da nema veće sinergije u većoj koaliciji.

Prema tom istraživanju, a proveo ga je Ipsos, Možemo! dobiva 11,3 posto, što je približno rejtingu stranke, a SDP 14 posto. U slučaju koalicije to bi bilo 23,1 posto, dakle 2,2 posto manje nego odvojeno.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 26.06.2023. - 4 Bolja Hrvatska Nesebičan potez Danice iz Đurđevca - darovala je kuću Crvenom križu: "Želim doživjeti da ta kuća ponovno bude puna"

Pročitajte i ovo Ilustracija Vandalizam VIDEO Urezao ime svoje djevojke u Kolosej, Talijani poludjeli: ''To je sje*ano, glupi šupak''

''Imamo odvojeno biračko tijelo. Ključno je izvući nove birače na idućim izborima i u tom smislu je bio stav velike većine članova da trebamo izaći samostalno'', kazao je koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević.

''Odluka je komunicirana vodstvu SDP-a te ćemo i dalje nastaviti suradnju u saborskom klubu i ondje gdje smo na vlasti'', kazao je.

''Logično je da ćemo imati vlastitog kandidata za premijera, a tko će to biti nakon izbora, ovisit će o broju mandata'', dodao je.

Benčić je objasnila da će imati predizbore na kojima će odrediti nositelje lista i kandidate za funkcije, a kandidate će birati zajedno s članstvom u stranci. 

Možemo! Sandra Benčić (Foto: DNEVNIK.hr)

Novinari su Tomaševića pitali je li on spreman biti premijer, a on je podsjetio: ''Više puta sam govorio da nisam tražio mandat u Zagrebu da bih otišao u Vladu ili Sabor. Ima puno posla u Zagrebu i ja sam vjeran tome.''

A Benčić, zanimalo je također novinare: ''Ako ćemo tako odlučiti, prihvatit ću. Međutim, želim naglasiti da to ne bi trebao biti fokus. Sadašnji fokus će biti na finalizaciju naših programskih smjernica, onog što nudimo Hrvatskoj, ali ćemo ponuditi i ljude za koje smatramo da su to spremni izvesti. Važno je mijenjati fokus s personaliziranog na sadržaj onog što isporučujemo, a ne da stalno imamo fokus na tome tko je ta jedna osoba.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene