Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalio Lukašenku

VIDEO Putin zaprijetio vagnerovcima, na udaru Prigožin? "Organizatori ove pobune bit će izvedeni pred lice pravde"

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak zahvalio borcima i zapovjednicima plaćeničke skupine Wagner koji su odstupili kako bi se izbjeglo krvoproliće ali i obećao kazniti odgovorne za pobunu.

Putin je u izjavi rekao da će "organizatori pobune biti izvedeni pred lice pravde" i da je pobuna - "kriminalna aktivnost koja ima za cilj slabljenje zemlje".

Putin je rekao da će ispoštovati svoje obećanje da se Wagnerovim borcima omogući premještanje u Bjelorusiju ako to žele, da potpišu ugovor s ministarstvom obrane ili da se jednostavno vrate svojim obiteljima.

Nije spomenuo Wagnerovog šefa Jevgenija Prigožina, koji je započeo oružanu pobunu. U žustroj izjavi rekao da je "svaka vrsta ucjene osuđena na neuspjeh" te kako Zapad i Kijev žele da se ruski vojnici ubijaju jedni druge.

Zahvalio je ruskoj javnosti na "potpori, domoljublju i solidarnosti" od pobune i bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku na mirnom rješenju.

"Gotovo cijelo rusko društvo... bilo je ujedinjeno svojom odgovornošću za obranu svoje domovine", rekao je Putin. Također je zahvalio vagnerovcima koji su "donijeli ispravnu odluku da stanu i vrate se kako bi spriječili krvoproliće".

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin - 3 Ruski mediji Vagnerovci nastavili s novačenjima unatoč nagađanjima da će grupa biti raspuštena? Oglasio se i Lavrov

Putin je dodao da su većina Wagnerovih plaćenika "domoljubi" koje su "iskoristili" organizatori pobune.

Ustanak je bio "osuđen na propast" i "njegovi organizatori, iako su izgubili osjećaj za dobro i zlo, to nisu mogli ne shvatiti", nastavio je.

Putin je također ustvrdio da je Ukrajina umiješana u događaje od vikenda i pobunu naziva "osvetom za njihovu neuspjelu protuofenzivu".

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin - 1 Objavio audioporuku Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin oglasio se prvi put nakon neuspjele pobune

Ranije u ponedjeljak vođa Wagnera Jevgenij Prigožin jasno je dao do znanja da nije ciljao na Putina kada je izjavio da će njegove trupe marširati na Moskvu rekavši: "Nismo marširali da svrgnemo rusko vodstvo."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene