Nakon što je Ratko Mladić pred sudom u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, njegova je obrana najavila žalbu.

Galerija


Što se može očekivati od tužbe Mladićeve obrane te koliko ona može utjecati na postojeću presudu u Dnevniku Nove TV komentirala je urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) "Iz presude se može iščitati amnestija srpskog političkog vrha, a nigdje se ne spominje ni velika Srbija" Srebrenica: Reakcije na izricanje presude Mladiću (Foto: AFP) - 3 Pogledajte kako su ljudi u Srebrenici reagirali na presudu Ratku Mladiću

"Treba vidjeti koje će biti žalbene osnove tužiteljstva i obrane. O žalbi na ovu presudu neće odlučivati žalbeno vijeće suda u Haagu jer se on uskoro zatvara, već tzv. međunarodno-pravni mehanizam. Odlučivat će po istim osnovama kao i haaški sud. Ići će se od temeljne pretpostavke da je prvostupanjsko vijeće točno utvrdilo činjenice, ali da eventualno nije dobro primijenilo pravo", kazala je Petrović.

Poručila je kako sumnja da će se prvostupanjska presuda promijeniti u bitnim stavkama.

"Žalba obrane najvjerojatnije će se odnositi na to da Mladić nije imao efektivnu kontrolu nad cijelom vojskom što vjerojatno neće proći jer je to dosta solidno već dokazano u ovom postupku", kazala je Petrović.
 

Kompletnu analizu presude pogledajte u videoprilozima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr