Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatična nedjelja u Zagrebu

Može li se pronaći pošiljatelja maila s dojavom o bombama? Informatički stručnjak: "Treba razumjeti policiju..."

Marko Rakar
Marko Rakar Foto: Informer
Imaju li današnje dojave o bombama u Zagrebu veze s onim što smo donedavno gledali u susjednim zemljama, može li se pronaći počinitelja i kako, pojašnjava informatički stručnjak.

Danima su dojave o bombama plašile građane Srbije, zatim BiH, a danas su na noge digle i zagrebačku policiju koja je istodobno pretraživala nekoliko trgovačkih centara

"Ili su pošiljatelji gledali što se tamo događa ili je to neka druga priča. Nema dovoljno informacija da bi se zaključilo, ali teško je ne povezati ovo s događanjima u Srbiji i BiH", kaže informatički stručnjak Marko Rakar.

Nije, objašnjava Rakar, puno lakše ni govoriti o motivima.  

"Riječ je o nekome tko želi kreirati neku razinu panike. E sad, zašto to netko želi raditi? Da napakosti nekome, da uznemiri javnost jer misli da je dobra fora, ili u teoriji može biti i dio krupnijeg plana pa radi radi ono što mu nalogodavac naredi"..., govori Rakar. 

No nažalost, ono što se sa sigurnošću može znati jest da će policija teško ući u trag pošiljatelju. 

Marko Rakar Marko Rakar Foto: Informer

"Internet omogućava da se s minimumom tehničkog znanja poruke šalju anonimno i netko to očigledno koristi", kaže stručnjak i dodaje da je problem i u tome što pronalazak tave osobe uključuje suradnju policije iz mnogobrojnih jurisdikacija.

"A ako je e-mail adresa doista ruska onda naša policija treba i rusku pomoć. Treba vidjeti gdje je server fizički smješten, treba vidjeti je li moguće rekonstruirati tko je bio korisnik sustava u tom trenutku, je li moguće identificirati IP adresu, i možemo li IP adresu pretvoriti u konkretno ime i prezime", pojašnjava i nastavlja: 

"Ti servisi su dizajnirani da budu anonimni, ako policija i ustanovi IP i razotkrije VPN, može se opet dogoditi da se čovjek ulogirao na sustav putem WI FI-a čak i u samom trgovačkom centru. Onda odjednom imate tisuće korisnika koji su bili tamo", smatra Rakar. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HIBRIDNI RAT? Stručnjak za sigurnost: "Dobili smo informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi"

Pročitajte i ovo Beograd mail jezivog sadržaja Beograd u kolapsu? Dojave o bombama diljem grada, jutros dojave u čak 97 škola

Kaže da je policiju o ovakvim slučajevima u vrlo nezavidnoj situaciji. 

"Ne treba se ljutiti na njih ako ne uspiju pronaći počinitelja. Super ako uspiju, no treba ih razumjeti ako se to ne dogodi", zaključuje stručnjak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene