Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predlažu dopunu zakona

Most traži uvođenje novog kaznenog djela: Prisila prema zdravstvenom radniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S ciljem poboljšanja položaja liječnika Most je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopune Kaznenog zakona, kao i Zakona o reprezentativnosti udruga i sindikata, poručivši u ponedjeljak vladajućima kako je od nemjerljiva značaja na vrijeme prepoznati aktivnosti kojima će se liječnici zadržati u Hrvatskoj.

"Ukazujemo na nelogičnosti i nepravde i nudimo konkretna rješenja jer je za nas sektor zdravstva od nacionalnog interesa", poručio je čelnik Mosta Božo Petrov sa konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

Otišlo 550 liječnika

Pročitajte i ovo Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju" Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

Samo u zadnje četiri godine iz Hrvatske je otišlo 550 liječnika, a u idućih 10 godina u mirovinu ide njih više od od 4 tisuće, što su, kazao je Petrov, zabrinjavajući podaci.

"Zakonom o reprezentativnosti udruga i sindikata iz 2014. liječnici su izgubili pravo u granskom kolektivnom pregovaranju. Time nije nanesena šteta samo liječnicima, nego građanima koji imaju smanjenu dostupnu zdravstvenu zaštitu koja im je Ustavom zajamčena", upozorio je nekadašnji zamjenik ministra zdravstva Ivan Bekavac.

Izmjenama tog zakona, ističe, prepoznala bi se važnost uloge liječnika u granskom kolektivnom pregovaranju.

Predlažu novo kazneno djelo

Dopunom Kaznenog zakona trebalo bi se uvesti novo kazneno djelo Prisila prema zdravstvenom radniku te tako, kaže Ines Strenja-Linić, liječnicima i medicinskim sestrama omogućiti da rade svoj posao, a pacijentima pružiti zaštitu.

„Potrebno je imati konačan zakonodavno-pravni okvir koji bi zaštitio liječnike i druge zdravstvene djelatnike u obavljanju zdravstvene djelatnosti. Također, treba poduzeti hitne izmjene zakonskih propisa kojim bi se adekvatno kaznilo počinitelje takvih napada te preveniralo buduća slična djela. Nužno je intervenirati u Kazneni zakon RH tako da se konačno na temeljit i jasan način riješi problem adekvatne pravne zaštite liječnika. Sadašnjim zakonskim pretpostavkama nije utvrđeno sankcioniranje drugih osoba koje na bilo koji način onemogućuju liječnike i zdravstvene djelatnike u obavljanju njegove djelatnosti", pojašnjavala je Strenja-Linić.

Istaknula je kako je u 2016. samo na liječnike zabilježeno 77 fizičkih napada, a za medicinske sestre se i ne bilježe.

Strenja-Linić založila se za osnivanje posebnog Fonda za inovativnu terapiju kako bi liječenje teško oboljele djece kao što su djeca sa spinalnom mišićnom atrofijom, moglo započeti odmah i prije uvrštavanja na listu HZZO, ako je terapija već odobrena i uvrštena u Americi i Europi. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene