U idućih 10 godina u Hrvatskoj će 4.000 otići liječnika u mirovinu. Dio je to podatka iz Atlasa hrvatskog liječništva, koji je predstavljen na 1. Saboru hrvatskog liječništva.

Galerija


Ako se nešto ne poduzme, pitanje je tko će liječiti hrvatske građane. Jer, s druge strane, sve je više mladih liječnika koji napuštaju Hrvatsku jer im se u inozemnim bolnicama nude odlični uvjeti rada.

Vezani članci Radnik, ilustracija Traži se najbolji hrvatski radnik koji se ističe po radnoj etici i velikom srcu: Dobit će 100.000 kuna u gotovini Haris Methadžović U Dubrovniku nestao 40-godišnji Haris Methadžović, zadnji put viđen 2018. godine

Dva liječnika hrvatsku adresu zamijenili su engleskom. Vanja Giljača već godinu dana radi kao gastroenterolog.

''Pružila se izuzetna prilika da odem raditi na jednom stvarno visokom nivou u jednom sustavu zdravstva koji je najbolji u svijetu. I to gledam kao životno i profesionalno iskustvo'', rekla je Giljača.

Dok on ne razmišlja o tako skorom povratku, Aron Grubešić se ipak vratio u Hrvatsku. ''Vratio sam se prije 19 mjeseci i mogu reći da je iskustvo bilo profesionalno i fantastično i životno, također'', kaže Grubešić. To će iskustvo pokušati primijeniti u svojoj matičnoj bolnici, KBC-u Rijeka.

Kako zaustaviti odlazak liječnika, pričalo se na 1. Saboru hrvatskog liječništva. Na kojem je predstavljen Demografski atlas liječništva. Na 400 stranica detaljno je opisan profil hrvatskog liječnika.

''Podaci iz ovog Atlasa potvrđuju da je medicina u Hrvatskoj feminizirana. Negdje dvije trećine su žene, što smatram da je dobro. Ono što nije dobro jest da je previše odrađenih prekovremenih sati u bolničkom sustavu, gotovo 60% liječnika koji rade prekovremeno, a ne bi smjeli po Zakonu o radu'', podaci su koje je iznio Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

Po Zakonu, ne bi trebala raditi ni Željka Perić, obiteljska liječnica iz Zdenaca, koja ne može u mirovinu. ''Radim sad već sedam godina nakon što sam bila dva dana u mirovini i vratila se nazad raditi u svoju ambulantu, jer je problem u kadru'', kazala je Perić.

Liječnici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Atlas hrvatskog liječništva (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Točnije, nitko ne želi ostati raditi u malom mjestu. Zašto i bi kada strane zemlje nude odlične uvjete.

''Austrijsko-švicarsko-njemačka klinika stipendira studente medicine i već ih u ranoj fazi studija regrutira kao svoje potencijalne buduće liječnike'', rekao je Krešimir Luetić iz HLK-a.

Na početku studija 12% studenata zagrebačkog fakulteta medicine namjerava napustiti Hrvatsku, a na završnoj godini, više od 50% njih se izjašnjava kako bi potencijalno radili u inozemstvu ako u iduće tri godine ne nađu posao u Hrvatskoj.

Prilično dovoljan razlog da zdravstvena administracija poduzme nešto kako hrvatski zdravstveni sustav ne bi doživio kolaps u kojem je moguć scenarij da Hrvate ubrzo neće imati tko liječiti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr