Morski pas pored Makarske (Foto: Screenshot/Cro2Go)
Morski pas pored Makarske (Foto: Screenshot/Cro2Go)

Na stranici Cro2go na Facebooku objavljena je nova snimka morskog psa kod Makarske rivijere. Nastala je u četvrtak popodne.


Objavljeno je i mišljenje Davida Udovčića, stručnog suradnika na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, koji smatra da se radi o moskom psu kučku, istom onom snimljenom prije nekoliko dana, također pored Makarske, a koji je poprilično uznemirio javnost.

Vezani članci Pijavica kod Pakoštana (Foto: Zdravko Markič) - 3 Nevrijeme poharalo obalu: Pijavicu snimili kraj Pakoštana, kod Makarske je bila velika kilometar Makarska (Foto: Pixell) Glazbeni ukus Makarske: Zašto umjesto klapa dominiraju 'cajke'?

"Pas kučak (Isurus oxyrinchus) u Jadranskom moru nije zabilježen dug period, točnije 42 godine. Od 2014. godine do danas službeno je zabilježeno jedinki. Pas kučak, široko poznat pod nazivom mako, jedan je od triju predstavnika morskih pasa iz porodice Lamidae prisutnih u Jadranskom moru (uz atlantsku psinu i veliku bijelu psinu).

Najveća publicirana dužina iznosi 445 cm. S obzirom na to da je dužina jedinke s videozapisa procijenjena na manje od 200 centimetara, moguće je da jedinka još nije dosegla spolnu zrelost. Ne postoji zapis o napadima ove vrste na ljude u Jadranskom moru, a u svijetu su napadi ove vrste na ljude izuzetno rijetki (uglavnom su to napadi većih jedinki).

Treba naglasiti da je Zakonom ova vrsta u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena", stoji u objavi.

Sjednica Odbora za Ustav: Tko je nadležan za izuzeće Nataše Novaković?