Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVA MODELA

Kako će izgledati vojni rok? Plaća od 900 eura, radni staž?

Aktualno Galerija Ročnici, ilustracija Ročnici, ilustracija Foto: Danijel Soldo / CROPIX Vojni rok - 3 Vojni rok - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojni rok - 2 Vojni rok - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojni rok - 1 Vojni rok - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ilustracija Galerija 1/7 >>
Iako još uvijek nisu poznati svi detalji, MORH je predstavio dva modela vojnog roka. Javlja se puno pitanja, hoće li vojni rok biti plaćen te kako će se odrediti "nulta generacija". Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

MORH je predstavio dva modela vojnog roka – jedan od dva i drugi od tri mjeseca.

"U tih 3 ili 2 mjeseca dobit će samo temeljne vojničke vještine i dužnost strijelca. Naučit će rukovat s pješačkim naoružanjem, dugim i kratkim kao i temeljne vještine kretanja na bojištu, ponašanja u vojnoj organizaciji, vojnom ustroju“, rekao je Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijalne u MORH-u.

Neslužbeno se može čuti i mogućnost da vojni rok bude plaćen oko 900 eura na mjesec. Razmišlja se i da onima koji ga odsluže, on uđe u radni staž kao i da bude prednost pri zapošljavanju.

Model bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti, ali i predsjedniku Republike. Odluka o modelu na kraju će biti politička, a podrška bi mogla biti i šira od samo vladajuće većine.

Pročitajte i ovo Nevrijeme Slavonija Iz minute u minutu VIDEO Jak pljusak u Zagrebu, ulice poplavljene. Na udaru i Slavonija! Tuča poharala brojna mjesta, evo što nas očekuje u utorak

"Aktivno smo suzdržani. Želimo vidjeti učinke u odnosu na ono što imamo sada i ako je to jedini način da se poboljša stanje, onda smo u svakom slučaju otvoreni za tu ideju“, rekao je saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP).

"Imam dva sina. Nažalost tada je bio zamrznut vojni rok i nisu ga odslužili. Što ćemo s tim generacijama koje su prošle? Što će biti s tim ljudima? I o tome treba razmišljati“, rekao je saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe (DP).

Baš iz tog razloga bit će nužno odrediti i nultu generaciju s kojom će sve krenuti.

"Mislim da ima pametnijih stvari za uložit, da bi se to provelo trebalo bi se sprovest kako spada“, rekao je Pavle iz Zagreba.

"Kad kažu odrasli „a treba vas sve u vojni rok“ mislim da pritom samo misle da se treba iživljavati na nama“, rekla je Andrea iz Zagreba.

"Što je, je. Treba biti spreman na sve jer se nikad ne zna. Mislim da ima neke dobre strane u tom, ali nije za svakoga“, rekla je Azra iz Bihaća.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković istekao mu je mandat Vujčiću istekao mandat, ostaje na čelu HNB-a? Plenković: "Odlično smo surađivali"

Svake godine u Hrvatskoj oko 18 000 mladića napuni 18 godina. No ne bi svi bili pozivani. Kao i do sada, postojat će priziv savjesti.

"Svi oni koji upisu fakultete će imat pravo na odgodu služenja, s tim da će se odredit maksimalna granica koliko mogu odgađat svoje temeljno vojno osposobljavanje. Oni koji su u inozemstvu ili imaju bilo kakvih drugih problema, moći će dobit odgodu“, rekao je Jušić.

U MORH-u poručuju - oni su spremni već početkom iduće godine!

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene