Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sea Guardian"

Raketna topovnjača uplovila u dubrovačku luku

2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH)
2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) MORH
Aktualno Galerija 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) Foto: MORH 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) Foto: MORH 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) Foto: MORH 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) Foto: MORH +1 2. HRVCON vratio se iz operacije “Sea Guardian” (Foto: MORH) Galerija 1/6 >>
Uplovljavanjem raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“ u luku Gruž, u utorak je završeno sudjelovanje 2. hrvatskog kontingenta u NATO vođenoj operaciji "Sea Guardian", priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Ceremonija dočeka pripadnika 2. HRVCON-a održat će se u petak, 20. rujna, u sklopu programa svečanoga obilježavanja 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM), koja će se obilježiti u dubrovačkoj luci Gruž.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

Posada i brod HRM-a RTOP – 42 „Dubrovnik“ upućeni su 30. kolovoza u područje Sredozemlja kao doprinos Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru i stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja pomorske sigurnosti, ističu iz MORH-a.

U operaciji Sea Guardian brod Hrvatske ratne mornarice pokrivao je područje središnjeg Mediterana, odnosno prostor zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Zadaće kontingenta bile su stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikacija potencijalnih prijetnji, njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka.

Za vrijeme angažmana u Sredozemlju, raketna topovnjača „Dubrovnik“ u plovidbi je prešla oko 3500 nautičkih milja. U sklopu operacije naš tim za prekrcaj po prvi puta je u realnoj situaciji izvršio prekrcaj na sumnjivi brod s liste plovila od posebnog interesa.

Izvršen je, navodi MORH, i prekrcaj na brod trgovačke mornarice čime se, u cilju povećanja sigurnosti na moru, ističe važnost suradnje sa trgovačkom mornaricom.

U dodijeljenom području odgovornosti kontingent je ophodio i nadzirao djelatnosti brodova, lociranje plovila, uvježbavanja s drugim brodom te svakodnevno razmjenjivao podatke sa zapovjedništvom i sudionicima u području operacije, a posebno sa mornaričkim ohodnim zrakoplovima.

U svim fazama operacije i u svim zadaćama pripadnici HRM-a pokazali su uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost.

Drugi HRVCON broji 33 pripadnika Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik je kapetan korvete Stipe Mornar, a zapovjednik RTOP-42 poručnik je bojnoga broda Ante Uljević. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene