Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski brigadir u Afganistanu

Slavimo 10. godina u NATO savezu: ''Osjećam da je Hrvatska na pravom putu prema budućnosti''

Brigadir Dragiša Konsa (Foto: Dnevnik.hr)
Brigadir Dragiša Konsa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Brigadir Dragiša Konsa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Hrvatska obilježava 10. godišnjicu članstva u NATO savezu. Hrvatski vojnici već godinama sudjeluju u nizu mirovnih misija u sklopu NATO-a. Video-vezom razgovarali smo sa zapovjednikom kontingenta u Afganistanu.

''Ja sam vrlo dobro, odlično se osjećam kao i svi pripadnici 10. hrvatskog kontingenta. Zdravstveno stanje je odlično, svi su zadovoljni, veseli, radno raspoloženi, nema nikakvih problema, nema nikakvih zdravstvenih tegoba, sve je u redu. Sve štima besprijekorno.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Mi imamo ovdje zadaću da savjetujemo, da obučavamo, da pomažemo afganistanskim snagama sigurnosti kako bi se pripremili za upravljanje vlastitom zemljom. Pripadnici 10. hrvatskog kontingenta zajedno s ostalim članicama NATO saveza i sa članicama ostalih partnerskih zemalja zajedno, skupa ovdje u misiji pružaju pomoć afganistanskim snagama i afganistanskoj vladi.

Moja aktivnost kao zapovjednika je da usklađujem rad kontingenta. Da se brinem za sigurnost svih pripadnika kontingenta.

Možemo reći iz dosadašnjih iskustava da je hrvatski vojnik jako dobro primljen u Islamskoj Republici Afganistan. Nismo baš nikada imali nikakvih problema u izravnom kontaktu s civilima, pripadnicima afganistanskih bilo snaga, bilo civilima, stanovnicima ove zemlje. Mogu reći da smo dobro prihvaćeni. I više nego što sam očekivao osobno. Jako dobro nas poznaju. Viču za nama Modrić, Modrić ili Šuker, Šuker. Prema tome, oni vrlo dobro poznaju Hrvatsku i mogu čak reći da se vesele kontaktu s nama.

Ja sam se uvijek osjećao časno i ponosno kao pripadnik Hrvatskih oružanih snaga. Danas nakon 10 godina NATO-a, odnosno nakon 10 godina članstva Hrvatske u najjačem koalicijskom savezu na svijetu, osjećam se još ponosnije i još sigurnije da je Hrvatska na pravom putu i da mi idemo pravim putem prema naprijed i budućnosti i da sasvim sigurno je naš boravak ovdje u Islamskoj Republici Afganistan opravdan, uspješan i pomaže afganistanskom narodu kako bi što bolje i što kvalitetnije upravljao vlastitom zemljom'', rekao je brigadir Dragiša Konsa, zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta u Afganistanu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene