Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupi Rafali

Za sve je kriv PDV: MORH tvrdi da cijena borbenih aviona nije narasla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale nije se promijenila i iznosi 999 milijuna eura, poručilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH), dodajući da ukupni iznos, koji je u srijedu komuniciran na sjednici Vlade, obuhvaća i iznos PDV-a te klauzulu o indeksaciji cijena.

Vlada je na sjednici u srijedu, a uoči današnjeg potpisivanja sporazuma s Francuskom o kupnji eskadrile aviona Rafale, MORH-u dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine za kupnju aviona, pri čemu su navedeni i iznosi koje će Hrvatska uplatiti Francuskoj do 2026. godine, a kada se oni zbroje, ukupni je iznos veći od 999 milijuna eura.

Ove je godine, naime, za kupnju Rafalea u državnom proračunu već osigurano nešto više od 2,3 milijarde kuna, u idućoj godini ta svota iznosi više od 2,1 milijarde kuna, u 2023. godini ona je 1,8 milijardu kuna, u 2024. godini iznosi 1,7 milijardu kuna, a potom u 2025. godini nešto manje od pola milijarde kuna te u 2026. godini 133,4 milijuna kuna. Navedene brojke danas je problematiziralo više medija, nakon čega je uslijedilo priopćenje MORH-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna projekt od strateškog značaja Milanović pozvao na kupnju američkih ubojica tenkova: "Neprihvatljivo je da se od toga odustalo"

Pročitajte i ovo Vojni brod Puno troškova, malo opravdanja Vojsku koriste kako im se hoće, a brodom ratne mornarice vozio se čak i biskup: Tko je sve koristio vojne usluge za privatne svrhe

"Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali, iznosi 999 milijuna eura, odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je jučer komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a, koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske", priopćio je MORH.

Usto je, dodaje se u priopćenju, u cijeli iznos uračunata i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene