Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NARANČASTE VRPCE NA REVERU

Milanović i Macron na Pantovčaku: ''Ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promjena kojoj se radujem''

Pariz i Zagreb će nastaviti suradnju u području sigurnosti i migracija, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak na Pantovčaku i dao naslutiti da će Francuska dati podršku Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uz najviše državne počasti.

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je francusku himnu Marseljezu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna zaštitna bojna.

Nakon ceremonije svečanog dočeka zajednički su se fotografirati i susreli s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će ići na obuku za upravljanje francuskim avionima, a s obzirom na to da je Macron u Hrvatsku došao uoči potpisivanja ugovora o hrvatskoj kupnji 12 vojnih zrakoplova Rafale. 

Potom su se dvojica predsjednika uputila na tête-à-tête susret, odnosno povjerljiv razgovor, a potom su se obratili javnosti.

Milanović je istaknuo da mu je posebna čast što je primio Macrona: ''Razgovarali smo o nabavi aviona, ali i zbivanjima u regiji i i u svijetu. Francuska je jedina nuklearna sila u EU-u, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocjenjujem odličnima. Radujem se svemu ovome, Deklaraciji o suradnji... Ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promjena, kojoj se radujem.''

Narančaste trake: Važan simbol na reveru

Milanović je objasnio i da on i francuski predsjednik nose narančaste trake na reveru s obzirom na to da je Dan borbe protiv nasilja nad ženama: ''Drago mi je da se francuski predsjednik pridružio tome... Hvala vam.''

Macron je Milanoviću zahvalio na srdačnom dočeku i razgovoru: ''Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsjednik Francuske Republike koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o nepravdi. Ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze dviju zemalja. Hrvatska je članica Europske unije, odlučila se priključiti europskom projektu, svjesna da je pripadnost EU-u ono što pridonosi miru i prosperitetu u regiji u kojoj je bilo sukoba i dramatičnih situacija. Ovo partnerstvo koje smo potpisali posvetit će i uzvisiti našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafaleima, ali i s vezama naših vlada koje će konsolidirati našu vezu prema obrani Europe koja sudjeluje u NATO-u.

''Pitanje mira je strateško pitanje za EU''

''Nastavit ćemo raditi u odnosu na razne teme - sigurnost, migracije, istraživanje, to su sve teme koje pokazuju europski put Hrvatske, to su zajednički projekti koji će biti projekti francuskog predsjedništva Vijećem EU-a. O tome smo razgovarali i jučer s Vladom, radimo na klimatskim, gospodarskim, geopolitičkim, tehnološkim pitanjima. To su sve veliki izazovi i u srcu su ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u EU-u. Hrvatska je predsjedala EU-om 2020. godine, mi ćemo početi predsjedanje 2022. i nastavit ćemo uske bilateralne veze. Ova bilateralna suradnja je izuzetno važna za temu koja je pred nama - tema zapadnog Balkana. Pitanje mira je strateško pitanje za EU, to je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u zapadnom Balkanu. Ovaj posjet je novo poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture, gospodarstva, obrane, puno toga je pred nama. Zahvalan sam vam na svemu što je još pred nama'', poručio je Macron.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine tijekom slovenskog predsjedanja EU-om, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi posjet FOTO Macron u Hrvatskoj: Nasmijani Plenković i Božinović s francuskim predsjednikom na radnoj večeri
Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 1 ANALIZA IVANE PETROVIĆ Francuski predsjednik stigao u Zagreb: "Macron dolazi s važnom monetom potpore za ulazak u Eurozonu, ali prije svega u Schengen"

Među uzvanicima Zorana Milanovića nema ministra obrane Maria Banožića, ali su na Pantovčaku ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, načelnik Glavnog stožera hrvatskih oružanih snaga admiral Robert Hranj, otpravnica poslova hrvatskog veleposlanstva u Parizu Senka Burić, naime, Hrvatska i dalje nema veleposlanika ili veleposlanicu u Francuskoj, zatim gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, šef saborskog Odbora za obranu Franko Vidović te niz dužnosnika i dužnosnica Ureda predsjednika. Inače, Macronova pratnja imala je maske prilikom susreta i pozdravljanja, za razliku od hrvatske strane.

Macron je nakon susreta s Milanovićem otišao do Trga Stjepana Radića, gdje je položio vijenac kod Spomenika domovini. Sam je izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i prvi je najviši gost koji je to učinio kod novog zagrebačkog spomenika, a potom je otišao na Markov trg.



Francuski predsjednik je sinoć po dolasku odradio radnu večeru s premijerom Andrejom Plenkovićem i užim krugom ministara, a razgovor je nastavljen danas u Banskim dvorima. Dvoje ministara obrane potpisalo je ugovor o nabavi 12 francuskih aviona Rafale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene