Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema primjeru Njemačke

'Moramo restrukturirati obrazovni sustav i proizvoditi kadrove koji se mogu zaposliti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić izjavio je danas kako Hrvatska mora restrukturirati obrazovni sustav te proizvoditi kadrove koji se mogu zaposliti.

"Tržište rada i gospodarski subjekti ne surađuju, zbog čega nam se stalno događa da stvaramo kadrove koje u njihovoj struci nemamo gdje zaposliti ili, poput gimnazijalaca, uopće nemaju struku u kojoj bi se zaposlili", kazao je Mrsić koji je na simpoziju Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika govorio o fleksibilnosti hrvatskog tržišta rada.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Veći broj obrtnika - 1 Svjetla budućnost Priča o tri generacije obrtnika: ''Biti mlada obrtnica je zanimljivo i uzbudljivo''

"Moramo restrukturirati obrazovni sustav", kazao je Mrsić, naglašavajući kako se ovo odnosi prije svega na srednje strukovne škole koje moraju početi educirati mlade za zanimanja koja nedostaju.

Navodeći primjere koji jasno govore o neskladu koji vlada tržištem rada, ministar je istaknuo činjenicu da dok se za rad u metalnoj industriji, informatici ili brodogradnji školuje premalo kadrova iako ih tržište traži, s druge strane proizvodimo frizere i ostala zanimanja u kojima se kadrovi ne mogu zaposliti.

Preporuke EK: Hrvatska traži da se odlazak u mirovinu sa 67 godina uvede do 2038.

Mrsić je istaknuo primjer Njemačke, koja je restrukturirala svoje srednje školstvo prema potrebama sredine. Tako su u gradovima koji su poznati po industriji razvijene mreže industrijskih škola, kako bi proizvodni pogoni iz njih mogli crpiti novu radnu snagu, pojasnio je ministar, sugerirajući kako bi Hrvatska trebala preuzeti taj model.

Umjesto toga, nastavio je, kod nas se dešava da gradovi poput Splita koji ima razvijenu brodograditeljsku tradiciju, nema kadrova za rad u brodogradnji.

Mrsić smatra da bi jedino rješavanje te situacije moglo dovesti do smanjenja nezaposlenosti, osobito mladih ljudi koja danas u Hrvatskoj iznosi 48 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene