Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na današnjem sastanku u Banskim dvorima usuglašavali su se oko sporazuma o budućem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća koji bi, ako ga sindikati prihvate, trebao omogućiti obnovu socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.


Ako se sindikalne središnjice u srijedu slože s prijedlogom sporazuma, GSV može ponovno početi s radom već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Vezani članci Slika nije dostupna GSV otkrio plan borbe protiv nelikvidnosti Slika nije dostupna GSV nastavlja borbu s neisplatom plaća i doprinosa

'Mislimo da je to dobro, jer bez dijaloga se ne može, pogotovo u odnosima između Vlade, poslodavaca i sindikata', rekao je Kalmeta.

Za sindikalce je prioritet rasprava o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje su upućene u proceduru bez mogućnosti izjašnjavanja socijalnih partnera, a sindikati imaju ključne primjedbe na taj prijedlog, rekao je sindikalni koordinator Ozren Matijašević.

>> Što se dogodilo u Banskim dvorima: Istupili smo iz GSV-a

V.d. glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić ocijenio je kako se događa 'opća pomirba' poslodavaca, sindikata i Vlade. Izrazio je nadu da će se sada otvoriti pregovori o izmjenama Zakona o radu i o mirovinskom sustavu.

Čelnici sindikata i poslodavaca komentirali su i izjavu premijerke Jadranke Kosor kako će braniti standard građana i kako u tom smislu nema većeg sindikalista od nje.

Matijašević je rekao da je 'nažalost zbiljski život oprečan toj izjavi'. Sindikati žele da Vlada konkretnim potezima i radom smanji nezaposlenost, poveća životni standard i smanji zaduživanje u inozemstvu.

Predstavnik HUP-a pak smatra kako je to dobra poruka premijerke jer je socijalna osjetljivost uvijek dobra, a drži i kako bi, s obzirom na situaciju, bilo u redu da se proglasila i najvećom poslodavkom. (Hina)