Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prtisak inflacije u eurozoni

MMF prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023. godini

Međunarodni monetarni fond (MMF) prepolovio je u utorak prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini u okruženju posustajanja aktivnosti u eurozoni pod pritiskom inflacije, strože monetarne politike i previranja u financijskom sektoru.

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 1,7 posto, objavio je MMF u redovnim travanjskim prognozama za svjetsko gospodarstvo, snizivši procjenu iz redovnog jesenjeg izvješća za 1,8 postotnih bodova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" MMF Zauzdavanje inflacije MMF-ovo upozorenje Europi: Moguće su kaotične korekcije cijena stambenih nekretnina

U 2024. aktivnost bi trebala ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 2,3 posto, pokazuju MMF-ove projekcije.

Prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo je 6,3 posto, za 0,4 postotna boda snažnije no što je MMF bio procijenio ujesen 2022. godine.

Prvu godinu članstva Hrvatske u eurozoni obilježit će po MMF-u posustajanje aktivnosti u razvijenim gospodarstvima pod pritiskom tvrdokorno visoke inflacije, strože monetarne politike i previranja u financijskom sektoru.

Središnje banke postrožile su monetarnu politiku kako bi obuzdale inflaciju, ali zabrinjavaju "nuspojave" koje su se u financijskom sektoru pojavile još prošle godine, ističe u blogu ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove godine porasti za 0,8 posto, što je za 0,2 postotnog boda više no što su prognozirali u siječnju. U 2024. aktivnost bi trebala blago ubrzati, na 1,4 posto, što je pak za 0,2 postotna boda slabije no što su prognozirali početkom godine.

MMF u siječnju objavljuje prognoze samo za velika gospodarstva i skupine gospodarstava.

Manjak u bilanci plaćanja

Inflacija bi u Hrvatskoj u ovoj godini trebala usporiti na 7,4 posto, s 10,7 posto u 2022., izračunao je MMF. Prošle jeseni prognozirali su da će u 2022. iznositi 9,8 posto i kliznuti na 5,5 posto u 2023.

U 2024. rast cijena trebao bi po njihovoj procjeni usporiti na 3,6 posto.

Tekući račun bilance plaćanja iskazat će u ovoj i u idućoj godini manjak iskazan udjelom u BDP-u, i to u visini 1,8 posto. U prošloj godini manjak je iznosio 1,2 posto, pokazuju najnovije tablice.

U jesenjim redovnim prognozama MMF je bio očekivao višak u bilanci plaćanja od 2,2 posto u 2022. i od dva posto u 2023.

Prognoza stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini blago je snižena, sa 6,6 posto na 6,4 posto. U idućoj godini trebala bi se spustiti na šest posto.

U 2022. iznosila je po njihovim najnovijim procjenama 6,8 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod no što su pokazivali izračuni objavljeni prošle jeseni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene