Hrvatska se još jednom svrstala na europsko dno. Ovaj put predvodimo zemlje u kojima mladi najkasnije odlaze iz roditeljskog doma. Ima li država ikakav plan za to?

Galerija Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) +0 Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 1

25-godišnji Josip i njegova mama stanuju kao cimeri. On je na petoj godini fakulteta, povremeno pronađe posao te s 25 godina već polako razmišlja o samostalnom životu, ali svjestan je da će to pričekati još neko vrijeme.

Vezani članci Ilustracija Treba li sniziti dobnu granicu za pravo glasa? ''Mladi mogu dati svoj obol demokraciji, imali 16 ili 19 godina, ali potrebno je ispuniti par preduvjeta'' Ilustracija Država kažnjava nezaposlene koji se žele obrazovati? ''Odobrili su mi zahtjev, krenula sam, ali ima jedan problem''

"Većina poslova je na određeno, kratki ugovori, prekarni rad, ili stvari poput SOR-a (stručno osposobljavanje, op.a), niske plaće. Mislim da je teško očekivati, suludo tražiti od mladih ljudi da se rano osamostaljuju kao što je to primjer u zapadnoj Europi."

Uklapa se tako u statistiku, po kojoj je Hrvatska na dnu Europe. Najviše mladih, koji stanuju s roditeljima do 34. godine, osim u Hrvatskoj ima i u Slovačkoj, Grčkoj, na Malti i u Italiji. Najranije se osamostaljuju Šveđani, Danci i Luksemburžani.

Pojavio se još jedan problem

"Cijene stanova, pa čak i malih garsonijera su po 200 ili više eura, i kad se to usporedi s naknadom koja se dobiva za SOR što je 2600 kuna, jasno je da se osoba neće odlučiti na tako nešto", priča Josip.

Muškarci s roditeljima ostaju do 33. godine, a žene do 30. Posljednjih godina pojavio se još jedan problem.

"Kad se ova kriza već udomaćila nekoliko godina, pokazalo se da dio mladih tvrdi da ostaju u roditeljskom domu da bi i oni pomogli roditeljima jer i jedni i drugi ne zarađuju dovoljno", kaže sociologinja Vlasta Ilišin.

Nova runda subvencija za stanove kreće najesen

U nedostatku pravih demografskih mjera koje će riješiti ovakve probleme i preokrenuti trendove država nastavlja mladima plaćati pola rate kredita za stan, u prve četiri godine otplate. Nova runda subvencija kreće najesen.

"Jedna su ti krediti, a druga je izgradnja POS-ovih stanova. Evo, danas smo na Krku postavili kamen temeljac za novih 30 stanova. Mislim da trebaju samo dvije stvari mladi - trebaju dobar posao, i trebaju si riješiti krov nad glavom", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Eh, da je to samo tako… Selili bi se mladi i prije u svoje stanove, umjesto u neke druge zemlje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju