Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jednom na europskom dnu

Mladi Hrvati najkasnije napuštaju roditeljsko gnijezdo. Cijene stanova i pronalazak posla nisu jedini problemi

Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvati najduže ostaju kod roditelja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatska se još jednom svrstala na europsko dno. Ovaj put predvodimo zemlje u kojima mladi najkasnije odlaze iz roditeljskog doma. Ima li država ikakav plan za to?

25-godišnji Josip i njegova mama stanuju kao cimeri. On je na petoj godini fakulteta, povremeno pronađe posao te s 25 godina već polako razmišlja o samostalnom životu, ali svjestan je da će to pričekati još neko vrijeme.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

"Većina poslova je na određeno, kratki ugovori, prekarni rad, ili stvari poput SOR-a (stručno osposobljavanje, op.a), niske plaće. Mislim da je teško očekivati, suludo tražiti od mladih ljudi da se rano osamostaljuju kao što je to primjer u zapadnoj Europi."

Uklapa se tako u statistiku, po kojoj je Hrvatska na dnu Europe. Najviše mladih, koji stanuju s roditeljima do 34. godine, osim u Hrvatskoj ima i u Slovačkoj, Grčkoj, na Malti i u Italiji. Najranije se osamostaljuju Šveđani, Danci i Luksemburžani.

Pojavio se još jedan problem

"Cijene stanova, pa čak i malih garsonijera su po 200 ili više eura, i kad se to usporedi s naknadom koja se dobiva za SOR što je 2600 kuna, jasno je da se osoba neće odlučiti na tako nešto", priča Josip.

Muškarci s roditeljima ostaju do 33. godine, a žene do 30. Posljednjih godina pojavio se još jedan problem.

"Kad se ova kriza već udomaćila nekoliko godina, pokazalo se da dio mladih tvrdi da ostaju u roditeljskom domu da bi i oni pomogli roditeljima jer i jedni i drugi ne zarađuju dovoljno", kaže sociologinja Vlasta Ilišin.

Nova runda subvencija za stanove kreće najesen

U nedostatku pravih demografskih mjera koje će riješiti ovakve probleme i preokrenuti trendove država nastavlja mladima plaćati pola rate kredita za stan, u prve četiri godine otplate. Nova runda subvencija kreće najesen.

"Jedna su ti krediti, a druga je izgradnja POS-ovih stanova. Evo, danas smo na Krku postavili kamen temeljac za novih 30 stanova. Mislim da trebaju samo dvije stvari mladi - trebaju dobar posao, i trebaju si riješiti krov nad glavom", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Eh, da je to samo tako… Selili bi se mladi i prije u svoje stanove, umjesto u neke druge zemlje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene