Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolesti poput dijabetesa i reumatoidnog artritisa povezane su sa stresom. Mogu li se i na koji način izliječiti matičnim stanicama istražuje mlada znanstvenica Tamara Stipčević. Ona je ujedno i dobitnica 50.000 kuna vrijedne nagrade za najbolji projekt mladog znanstvenika.


Dijabetes, reumatoidni artitis, i druge autoimune bolesti izravno su povezane sa stresom. 'U 80 posto slučajeva prije ispoljavanja autoimune bolesti prethodi značajan emotivni i psihički stres', kazala je Tamara Stipičević, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković.

Vezani članci Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Pridržavaju li se hrvatski građani propisanih mjera i što će prvo napraviti kad završi pandemija? Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju

Ova mlada znanstvenica bavi se istraživanjem kako te bolesti liječiti pomoću matičnih stanica. 'Cilj nam je dobiti jedan takav invitro model na kojem ćemo moći ispitati aktivnosti različitih potencijalnih lijekova', kazala je.

Potencijal njezinog projekta prepoznala je i tvrtka kojoj je glavni zadatak pronalaženja novih lijekova za neizlječive bolesti. Organizirali su natječaj na kojem je pobijedio Tamarin projekt. Nagradili su je s 50.000 kuna za godinu dana istraživanja. 'Mislim da bi to bio samo jedan korak, poticaj i da će nam uskoro slijediti i drugi primjerima iz industrije i s ostalih sektora', kazao je Ljubiša Mitof, generalni direktor Adria regije i hrvatske Abbvie.

Mlada riječka znanstvenica na tragu lijeka za maligne bolesti

Potporu prvoj ovakvoj inicijativi privatnog sektora dalo je i ministarstvo znanosti te Hrvatska zaklada za znanost. Pozivaju i druge tvrtke da ulažu u znanstvenike. 'To za brojne tvrtke neće biti pretjerani trošak, a bit će i veliki poticaj mladim znanstvenicima da rade dobre projekte u Hrvatskoj, da ostanu u Hrvatskoj i da doprinesu da Hrvatska znanost bude konkurentna', kazao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

No, biti znanstvenik kod nas nije lako. Tamari je u svemu potpora suprug, i sam znanstvenik na Institutu. Svojim znanjem mogli su raditi bilo gdje u svijetu, odlučili su ostati.'Teško je zbog, ne samo malo sredstava, nego i do nedavno malog broja projekata na koje ste se mogli prijaviti', kazao je Mario Stipičevič, znanstvenk na institutu Ruđer Bošković.

S ovom nagradom vjeruju da se za naše znanstvenike nešto ipak mijenja. 50.000 kuna, kaže Tamara, nije mnogo, ali je ipak dovoljno za početak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook