Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć iz zraka uspjela

Osječani napokon odahnuli u borbi protiv komaraca: "Jutros sam zalijevao vrt i niti jedan me nije ugrizao"

Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Komarci, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U pojedinim dijelovima Osijeka građani su napokon odahnuli. Nakon što su se dva mjeseca borili s krvopijama, već se osjete prvi rezultati aviotretiranja.

Za Damira iz Bilja košnja trave više nije noćna mora. "Puno je bolje. Nema komaraca, jučer je baš tata išao do garaže i kaže: 'Ččudo, nema komaraca!".

Pročitajte i ovo Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Ometaju svakodnevne aktivnosti Mučna borba protiv krvopija: "Izvan centra je neizdrživo, to je sve strašno" Zaprašivanje, ilustracija borba na osječkom području Ponovo bodu, zuje i smetaju! Nakon poplava stigla nova generacija krvopija

"Auto je tamo bio i jučer, bila je hrpa komaraca u njemu i na njemu, sad nema nijednoga", kaže Lovro iz Bilja dok Stjepan iz istog mjesta napominje: "Jutros sam zalijevao vrt i nijedan me nije ugrizao, a prije se nisam mogao obraniti".

Aviotretiranje se nastavlja, iz Županije su istaknuli da će trajati sve dok ima sredstava. Kakav je rezultat, upitali smo struku.

"Mi ćemo postaviti na određenim postajama CDC klopke na suhi let kao traktant koji će biti izložen 12 sati. TKonretne službene rezultate imat ćemo u petak ujutro", otkriva Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Za ovaj problem neodgovorne vlasti neće odgovarati. Iako po zakonu sredstva iz proračuna za to moraju izdvajati, sankcija za one koji to ne učine zakonom nije predviđena. Osječko-baranjski župan ističe kako će neodgovorni odgovarati jedino izborom pred građanima.

Kako se situacija ne bi ponovila, jer je sve puno larvi, u borbu protiv nove generacije komaraca već se krenulo.

"Mi smo sukladno rezultatima s terena izdali preporuke i za larvicidno tretiranje. Konkretno, u pitanju su dva kanala na širem području Osijeka", ističe Brdarić.

S istim problemom nose se i Vukovarsko-srijemska i Međimurska županija, koje su kao i Osječko-baranjska zatražile pomoć od države. Upravo zbog toga pitanje komaraca bila je i jedna od tema na Vladi.

"U provedbu će se uključiti Vlada RH pružanjem financijske pomoći u skladu s raspoloživim sredstvima u državnom proračunu RH", poručuje ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Vjerujem da će ove aktivnosti pomoći onima koji su opravdano i ozbiljno zabrinuti", poručuje premijer Plenković.

Vjeruju i građani koji zbog krvopija nisu mogli normalno živjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Aktualno Napad bombaša samoubojica u Tunisu: Ubijen policajac i ranjeno nekoliko civila Bombaški napad u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Bombaški napad u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Foto: FETHI BELAID / AFP Napadi u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Napadi u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Foto: FETHI BELAID / AFP Napadi u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Napadi u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Foto: FETHI BELAID / AFP +0 Napadi u Tunisu (Foto: FETHI BELAID / AFP) Svijet Napad bombaša samoubojica u Tunisu: Ubijen policajac i ranjeno nekoliko civila 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene