Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kaštelani se već mjesec dana bune protiv najave spaljivanja odbačenih željezničkih pragova u tvornici cementa Cemex, a u subotu će prosvjedovati i na splitskoj Rivi.


Mještani, pa i gradska Uprava, ističu kako su drveni željeznički pragovi zbog zaštite natopljeni raznim otrovnim pa i kancerogenim kemikalijama koje će nakon spaljivanja otići u dim te zagaditi Kaštela i Split.

Vezani članci Nesreća na pružnom prijelazu, ilustracija Užas kod Kaštela: Teretni vlak naletio na motociklista i teško ga ozlijedio Policijski očevid, ilustracija Filmska potjera u Kaštelima: Automobilom bježao policajcima, zapeo u uskoj ulici pa pobjegao u maslinik

Cemex bi pragove spaljivao kao pogonsko gorivo i uvjeravaju da dim neće biti opasan. Mještani pak tvrde kako se Europa rješava tih otrovnih pragova i šalje ih nama. Postoje priče da su šleperi sa pragovima već počeli stizati u cementaru, ali su nakon prosvjeda mještana vraćeni u inozemstvo. Navodno se Europa tog otpada želi riješiti.

'Moraju se toga riješiti, to je kod njih zabranjeno po zakonima EU i šalju ih nama jer mi još nismo pod tim standardima', rekao je Željan Jurlin. Nismo protiv cementare, nego protiv otrova, ističu mještani. I Grad Kaštela je uz njih. 'Mi smo uz mještane protiv trovanja grada', rekao je dogradonačelnik Marinko Kovačev.

Cemex: 'To izgori u postupku u pećima'

Cemex je financijski jako moćan pa Kaštelani pitaju hoće li itko zaustaviti spaljivanje. Ministarstvo zaštite okoliša kaže kako ne zna puno o ovom problemu. 'Točno je da ima kancerogenih elemenata, ali to izgori u postupku u pećima, Nije opasno za zdravlje ni za okoliš', rekao je Trpimir Renić, predsjednik uprave Cemexa.

Kaštelani ne vjeruju i spremni su se boriti za svoje zdravlje svim sredstvima.