Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PUNIH 13 KUNA

Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim"

Aktualno Galerija Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images Umirovljenik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar Umirovljenik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar Foto: DNEVNIK.hr Umirovljenik, ilustracija Umirovljenik, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Umirovljenici, ilustracija - 2 Galerija 1/4 >>
Umirovljenicima s prosječnom mirovinom od 2.500 kuna stiže povišica od svega 13 kuna na ime usklađivanja mirovina.

Život je već poskupio u siječnju u odnosu na prosinac prošle godine, izvijestio je Zavod za statistiku. Od hrane, prijevoza, režija do kućnih potrepština. U takvoj situaciji umirovljenicima s prosječnom mirovinom od 2.500 kuna stiže povišica od svega 13 kuna na ime usklađivanja mirovina.

Pročitajte i ovo Ilustracija nisu svi zadovoljni Ovo su važne promjene za umirovljenike u idućoj godini: Jedna nije dobra, a stupa na snagu već 1. siječnja Ilustracija dobra vijest Dijelu umirovljenika stiže uplata na račun: HZMO objavio detalje

Ministar Aladrović sastao se s umirovljeničkim udrugama koje traže jednokratni covid dodatak na mirovinu. S povišicom od 13 kuna neki imaju ozbiljne planove. "Da bi si mogla kupiti kuću na Lastovu otprilike za to", poručuje ironično umirovljenica Davorka. 

Kasnije ipak kaže: "Mogu si kupit šampinjone za mirovinu koji su jeftini. Šampinjone i jaja. Na tom živim", napominje. U odnosu na prosinac prošle godine u siječnju je poskupjela hrana, piće, prijevoz, stanovanje, voda, struja, plin, kućanska oprema, kaže posljednji izvještaj Zavoda za statistiku. U COVID dodatku mnogi vide dragocjenu pomoć.

"Sve kaj se dobije dobro dođe ali mirovine su jako male", ističe Nada. "Dosta je poskupio plac, riba naročito", napominje umirovljenica Sonja. Sindikat i Matica umirovljenika od Vlade i dalje traže jednokratno COVID dodatak u iznosu od 150 eura za one s najnižim mirovinama do 50 eura za one s mirovinama iznad 5000 kuna ako su samci. Resorni ministar Josip Aladrović kaže da nema toliko novca.

"Ona prva traženja koja su se odnosila na milijardu i 100 milijuna kuna jednostavno nisu realna. Hrvatski proračun to u ovom trenutku ne može podnijeti ali možemo razgovarati o tome da nađemo neko optimalno rješenje koje bi išlo na ruku i umirovljenicima i Ministarstvu financija odnosno vladi", poručuje Aladrović. 

Ministar se i sastao s predstavnicima umirovljeničkih udruga ali kaže kako dogovora još nema. Pregovore nastavljaju idući tjedan. Za oko 800.000 umirovljenika s mirovinama manjim od 2700 kuna zasad ostaje 13 kuna povišice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene