Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ugostitelji traže još

Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti

I danas ugostitelji od Vlade traže nastavak financiranja za plaće zaposlenika i rasterećenje od PDV-a. Hoće li i kome Vlada udovoljiti istražio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Vlada će sutra donijeti odluku da od 1. rujna ugostitelji više neće primati potpore. Trenutno je oko 70.000 radnika na mjerema, a od sad će Vlada sufunancirati samo one tvrtke koje su zaista oštećene. Potpore će tako od rujna primati oko 40.000 radnika. Naime, ugostiteljski lokali dobit će još potpore za kolovoz, a od rujna više nema.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

I dok neki traže novac, drugi smatraju da je trebao biti ravnomjernije raspoređen. Izvoznici su uputili kritike ministru Ćoriću jer se oni bave i proizvodnjom, a ne samo uslugom, izvijestio je Bago.

"Potpore onima koji nisu u mogućnosti raditi i dalje će se nastaviti. Međutim gospodarstvo i kvartal ide naprijed i vraćamo se u pretkrizno razdoblje, a to pretpostavlja da kojima pomoć nije nužna - neće je više imati", kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

"Hrvatski turizam je važan i naglasili smo važnost turizma, a posebno sada kada se ova godina oporavlja. Međutim važno je voditi birigu i o drugim granama, a prije svega o hrvatskom izvozu", rekao je Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatski izvoznici.

O građanskom odgoju

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs je komentirao i građanski odgoj. Kaže da nema ništa protiv, ali podsjeća da cijela procedura treba proći školske odbore, a trenutno su u tijeku javni natječaji za odbore u Zagrebu.

Prema novom kurikulumu, građanski odgoj proteže se kroz više predmeta pa nitko ne zna što točno Tomašević misli. Nema osnove da ove godine, zbog brojnih prepreka, bude primijenjen u školama, izvijestio je reporter Mislav Bago.

"Ne vidim razloge za uvođenje ovakvog pristupa podučavanja građanskog odgoja kad ga već podučavamo kao obvezno kao međupredmetnu temu. Veliki broj škola i dalje i nastavit će raditi jer nije baš previše napravljeno u smislu obnove potresom stradalih škola. Prema tome, ako već imamo škole koje rade u dvije smjene, rade u tri smjene, tražimo skraćenje satnice, ne znam kako ćemo uvalit još jedan sat viška. A naravno morate još naći i osobe koje će poučavat, koje će držat predavanja, e sad ja ne znam", rekao je Radovan Fuchs i dodao kako nije realno očekivati to ove godine.

A Vlada će sutra potvrdili odluku Ministarstva obrazovanja kako će funkcionirati nastava. Učenici osnovnih škola u prva četiri razreda neće morati nositi maske, dok su one obavezene sa sve učenike od petog razreda do studenata na fakultetima. Prosvjetni radnici pozvani su još jednom i da se cijepe uoči početka školske godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene