Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ambiciozan Tomaševićev plan

Najava o građanskom odgoju zatekla i one koji bi ga trebali provoditi: "Naši satničari se drže za glavu, a ne poznamo ni sadržaj"

Grad Zagreb uvodi građanski odgoj u škole. Tomislav Tomašević poslao je danas ravnateljima škola dopis da popišu zainteresirane učenike i nastavnike. Što na sve kažu oni koji bi građanski odgoj u školama trebali organizirati - ravnatelji i učitelji doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je razgovarala sa Suzanom Hitrec, predsjednicom Udruge ravnatelja srednjih škola.

Mnoge je ovo zateklo. Grad očekuje da će za dva tjedna znati tko je zainteresiran provođenje, a s druge strane gradonačelnik Tomašević o sadržaju ne govori ni riječi. Na naše inzistiranje dobili smo dvije kartice teksta, a u njemu se nigdje ne spominje što će konkretno djeca učiti, izvijestila je Vištica.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

Predsjednica udruge ravnatelja srednjih škola kaže da su danas dobili e-mail s tablicom koju trebaju ispuniti s podacima o tome tko je zainteresiran i poslati do 14. rujna. Hitrec kaže da su takvu tablicu dobili i u prosincu 2020. kad su isto iskazali interes, ali tada se navodilo kako će građanski odgoj biti dva sata tjedno, a sada se radi o jednom satu. Unatoč tome interes među učenicima nije velik jer se radi o izvannastavnoj aktivnosti.

"Interes nije bio velik jer je izvnannastavna aktivnost, to se odvija u drugoj smjeni", kazala je Hitrec.

S obzirom na to da nastava počinje za tjedan dana sve će biti i teško organizacijski izvedivo.

"To je jako teško. Naši satničari se drže za glavu jer je prvo trebalo staviti kompletnu dodatnu i dopunsku satnicu. Na to nismo računali, kad smo radili tjedna zaduženja... Snaći ćemo se. Građanski odgoj je bitan, bilo bi bolje da se pripremilo za sljedeću školsku godinu", kazala je Hitrec te dodala kako prvo treba imati dovoljan broj nastavnika, a oni pak trebaju imati edukaciju.

"Neće biti lako motivirati nastavnike jer se ne plaća dodatno", ističe Hitrec.

Predsjednica kaže kako je do sad interes pokazao jedan do dva nastavnika po školi i mnogi su tražili edukacije.

Hitrec je za kraj kazala kako ni ona nije upoznata sa sadržajem.

Bit će ovo zanimljivo. Čak i da sve to Tomaševiću i prođe, onda bi se svi skupa trebali zapitati hoće li građanski odgojeni biti učenici, primjerice, 30 kilometara dalje od Zagreba. Zvuči apsurdno. Kao i to da o sadržaju nitko ništa ne zna, zaključila je Vištica. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene